Cand vine vorba despre amploarea unui eveniment nefast sau a unui esec, replica pe care tindem sa o dam din reflex este ca se poate si mai rau. Un gest care vine din intentia generoasa de a mai atenua din dezamagirea celor implicati direct, dar si dintr-un soi de intelepciune comuna, nationala, bazata pe precedente. S-a spus ca guvernarea Ciorbea a fost cea mai trista dintre toate cele de pana atunci. Dupa numai 450 de zile, fostul lider sindical era demis din functia de premier, confi
Cand vine vorba despre amploarea unui eveniment nefast sau a unui esec, replica pe care tindem sa o dam din reflex este ca se poate si mai rau. Un gest care vine din intentia generoasa de a mai atenua din dezamagirea celor implicati direct, dar si dintr-un soi de intelepciune comuna, nationala, bazata pe precedente. S-a spus ca guvernarea Ciorbea a fost cea mai trista dintre toate cele de pana atunci. Dupa numai 450 de zile, fostul lider sindical era demis din functia de premier, confirmand esecul Contractului cu Romania al CDR. si a venit Radu Vasile. Dupa un an, parasea si el Palatul Victoria, cu un bilant cenusiu. Numele lui ramane asociat cu mineriada de la Stoenesti, dar mai ales cu exacerbarea luptelor interne din PNtCD, care au culminat cu retragerea sprijinului politic si demisia sa. A urmat perioada PSD, una a baronilor locali, a arogantei si triumfalismului politic. Unele dintre “realizarile” de atunci se vad in grosimea dosarelor de azi de la DNA.
Cabinetul Tariceanu isi va face si el bilantul primelor 500 de zile de guvernare. Cele bune sa se adune, cele rele sa se spele! Sa ne amintim: o penibila joaca de-a demisia, un mega-scandal politico-financiar Rompetrol, nenumaratele contre de bulevard intre palate si chiulurile sfidatoare ale parlamentarilor de la dezbateri. Cert este ca bilantul vine intr-un moment in care divergentele interne au intins coarda Aliantei la maximum. A devenit evident faptul ca perioada care va urma prezentarii raportului Comisiei Europene este decisiva pentru viitorul actualului Cabinet in forma de astazi. Nu e un secret, lumea politica a inceput pregatirile pentru alegeri anticipate. Toate acestea imi aduc aminte de filmul “Anna celor 1.000 de zile”, care are o morala interesanta (desi cam sadica, e drept) vizavi de soarta celor care insala asteptarile. Regele Henry al VIII-lea al Angliei isi dorea extrem de mult un mostenitor, si cum Catherina de Aragon nu-i putea oferi unul, a divortat de ea pentru a se casatori cu tanara Anna Boleyn, fiica unui curtean.
N-a fost sa fie. Anna a nascut tot o fata, viitoarea regina Elisabeta I. Dezamagit profund, Henry a inceput sa curteze alta femeie. si n-a durat prea mult pana cand a gasit o modalitate cruda de a scapa de Anna. A acuzat-o de adulter si a obtinut condamnarea ei la moarte, prin decapitare. In Romania zilelor de azi, capetele de premier au cazut mult mai des. Diferit a fost doar calaul.