Se creează o nouă alianță? China, Rusia și Iranul manifestă aceeași ostilitate față de Occident. Aceasta devine tot mai evidentă în contextul conflictului dintre Israel și Hamas, continuării agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și intensificării amenințărilor Beijingului împotriva Taiwanului.

Rusia, China și Iranul speră la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu

Atât Beijingul cât și Moscova păstrează speranța la un scenariu care nu este menționat în mod explicit. Ce ar însemna dacă războiul sângeros din Gaza, care a crescut furia împotriva Israelului la nivel mondial, ar ajunge la o escaladare în Orientul Mijlociu?

Iranul își folosește aliații regionali pentru a împinge Israelul să-și extindă operațiunile în Liban și în alte țări. Asta în contextul în care regiunea devine din ce în ce mai tensionată. Rezultatul unui conflict regional ar putea fi slăbirea sprijinului militar american pentru Ucraina și Taiwan.

Este posibil ca, de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, situația geopolitică globală să nu fi fost atât de volatilă și periculoasă. Foarte puțini analiști politici își permit să facă previziuni cu privire la evoluția evenimentelor în săptămânile următoare, observă jurnalistul francez Pierre-Antoine Donnet într-un articol publicat pe asialyst.com.

Cu toate acestea, regimul chinez adoptă o prudență remarcabilă. Este extrem de atent să nu-și dezvăluie strategiile. Deși este ferm angajat alături de Moscova de mulți ani, Beijingul nu a depășit niciodată linia roșie în mod public.

În ciuda faptului că a furnizat arme Rusiei pentru sprijinirea acțiunilor sale în Ucraina, liderul chinez Xi Jinping este perfect conștient că traversarea Rubiconului ar atrage imediat sancțiuni masive din partea SUA și a numeroși aliați. Aceste sancțiuni ar lovi însă în cel mai nefavorabil moment. Economia chineză se află în cea mai gravă criză din ultimele decenii, care se adaugă tensiunilor sociale fără precedent de mult timp.

Vladimir Putin, satisfăcut de scăderea sprijinului occidental pentru Ucraina

În același timp, Vladimir Putin observă cu o satisfacție evidentă scăderea graduală a sprijinului occidental pentru Ucraina. Contraofensiva armatei ucrainene nu a produs rezultatele anticipate de către președintele Volodimir Zelenski. Odată cu venirea iernii, armata rusă încă dispune de rezerve de mobilizare, probabil mai substanțiale decât cele ale armatei ucrainene.

Regimul mullahilor iranieni se confruntă, de mai bine de un an, cu un protest fără precedent al femeilor și tinerilor. Această situație îl determină să intensifice tensiunile în Orientul Mijlociu.

Iranul speră la o conflagrație generală, de pe urma căreia ar putea beneficia. Cu toate acestea, este conștient și de amenințarea militară din partea Statelor Unite. Washingtonul a dislocat o forță militară semnificativă în zonă și au avertizat Teheranul cu privire la consecințele destabilizării intenționate a regiunii.

Până în prezent, Iranul a evitat să declare ostilități împotriva Israelului și a aliaților săi americani.