Alianța Dreapta Unită, un butoi cu pulbere. Principala miză a USR

Cătălin Drulă

Cătălin Drulă/SURSA FOTO: INQUAM Photos, Octav Ganea

Alianța Dreapta Unită stă pe un butoi cu pulbere chiar înainte de alegerile din acest an. Fiecare partid dorește să pună mâna pe cât mai multe funcții, dar numărul acestora este redus în comparație cu doritorii. De altfel, USR are o miză principală, iar aceea are legătură cu Cătălin Drulă.

Alianța Dreapta Unită, un butoi cu pulbere

Concurența acerbă pentru poziții între USR, PMP și FD, atât în cadrul lor, cât și între ele, indică faptul că, în ciuda declarațiilor optimiste ale liderilor, alianța nu se bucură de o situație favorabilă în sondaje.

De asemenea, există prea puține poziții eligibile pentru a satisface toți doritorii din cele trei partide.

Miza principală pentru USR este salvarea carierei lui Cătălin Drulă, ceea ce poate fi realizat doar dacă acesta obține un scor decent în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Dacă Alianța s-ar rupe înaintea alegerilor prezidențiale, consecințele ar fi resimțite în primul rând de către Cătălin Drulă, cu atât mai mult în interiorul USR. Ar afecta șansele acestuia de a obține un scor în două cifre în primul tur al prezidențialelor.

Drulă se confruntă, în primul rând, cu Dan Barna, care a avut un mandat de succes la conducerea USR. El a obținut 15% din voturi la alegerile prezidențiale.

Dacă în trecut un astfel de scor era văzut ca un eșec, în prezent, ar fi considerat un succes.

Probabilitatea ca Drulă să treacă de primul tur al alegerilor prezidențiale este minimă, aproape inexistentă. Cu toate acestea, adevărata provocare constă în a se apropia cât mai mult de scorul obținut de Barna în 2019.

În cazul în care Drulă ar reuși să obțină un procentaj cu două cifre la alegerile prezidențiale, acest lucru ar putea să-i consolideze perspectivele politice pentru anul electoral 2024.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cea de-a doua miză a USR

A doua prioritate a USR constă în obținerea cât mai multor beneficii în negocierile cu PMP și FD. Aceste beneficii ar trebui să vină drept răsplată pentru susținătorii actualei conduceri.

Această abordare a stârnit o nemulțumire profundă printre liderii locali, membrii și activiștii partidului.

USR nu doar că a cedat locuri pe listele electorale, dar a renunțat și la principiile sale. Partidul a acceptat pe listele electorale indivizi de reputație îndoielnică, suspectați de activități ilegale sau dubioase, din partea PMP și FD. Așadar, nemulțumirea partidului a fost stârnită.

SURSA FOTO: USR

Principalele compromisuri ale USR

Principalele compromisuri făcute de liderii USR, PMP și FD, care anterior erau foarte vocali în ceea ce privește combaterea corupției, vizează acum integritatea.

În primele poziții eligibile pe lista pentru alegerile europarlamentare se află Vlad Voiculescu, care se află sub urmărire penală din partea DNA.

Situația este similară și în cazul lui Clotilde Armand și a altora, cum ar fi:

  • Palaz la Constanța
  • Movilă la Iași
  • Stanciu-Viziteu la Bacău și alții.

Toți acești indivizi se confruntă cu probleme penale și, cu toate acestea, liderii Alianței i-au aprobat pentru noi candidaturi.

Alianța Dreapta Unită devine deja un loc al persoanelor cu probleme penale. Principiul „fără penali în funcții publice” s-a transformat în prezența acestora în funcții publice și chiar pe listele de candidați.

Totul pare să fie în interesul supraviețuirii politice a liderilor.

Lupta pentru putere, ambițiile personale ale liderilor și compromisurile inacceptabile încheiate între membrii alianței, inclusiv în ceea ce privește principiile, au transformat Alianța Dreapta Unită într-un butoi cu pulbere care ar putea exploda chiar înainte de alegeri.