G7 continuă să susțină Ucraina. Guvernul de la Kiev a primit un ajutor financiar de 28 de miliarde de euro
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat marți că Grupul Celor 7 (G7) va susţine unitar Ucraina, urmând să ajute statul est-european la reconstrucţia infrastructurii sale, după ce se va încheia războiul.
„Summitul G7 a fost un summit foarte important într-un moment foarte special. Reuniunea a demonstrat în mod impresionant unitatea şi determinarea noastră. Progresele în sensul construirii unei lumi mai corecte pot fi realizate doar împreună. Suntem uniţi asupra ideii că preşedintele Vladimir Putin nu poate să câştige războiul din Ucraina”, a declarat marți Olaf Scholz, la sfârșitul Summitului G7, potrivit declaraţiilor postate pe web site-ul preşedinţiei germane a Grupului Celor 7.
„Avem nevoie de un Plan Marshall pentru Ucraina”, a adăugat cancelarul german.
Amintim faptul că, luni după-amiază, liderii statelor din G7 au anunţat asistenţă financiară în valoare de 28 de miliarde de euro pentru Ucraina şi intensificarea sancţiunilor economice împotriva Rusiei.
G7 cere Rusiei să oprească rapid atacurile asupra infrastructurii agricole din Ucraina
De asemenea, G7 vrea să își intensifice eforturile pentru stoparea crizei alimentare globale. În prezent, Grupul Celor Șapte pledează pentru „îmbunătăţirea securităţii alimentare” la nivel internaţional, de aceea solicită armatei ruse să oprească urgent atacurile militare asupra infrastructurii agricole şi a reţelelor de transport din Ucraina.
„Am creat o alianţă globală pentru garantarea securităţii alimentare”, a completat Olaf Scholz, precizând faptul că Germania va contribui cu 4,27 miliarde de euro în acest scop.
În plus, statele membre din G7 vor continua să își asume responsabilitatea pentru soluţionarea problemelor globale, precum schimbările climatice. „Trebuie să fim mai ambiţioşi în acţiunile de atingere a obiectivelor climatice”, a adăugat Olaf Scholz.
De aceea, G7 a decis să colaboreze cu India, Indonezia, Senegal, Africa de Sud şi Argentina „pentru acţiuni în sensul tranziţiei spre neutralitatea climatică şi pentru garantarea securităţii energetice”.
Grupul Celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor celor mai dezvoltate state din punct de vedere economic, tehnologic și militar. G7 este format din: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.