„NATO este alături de Ucraina” şi „nu sunt doar simple vorbe”, dă asigurări secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care îndeamnă Rusia „să înceteze provocările”, relatează Euronews, citat de news.ro.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice pune astfel în gardă Rusia, care a comasat, acuză Kievul, 80.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

Stoltenberg a făcut aceste declaraţii în urma unei reuniuni cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, la sediul NATO, Bruxelles.

„Consolidarea militară considerabilă a Rusiei este nejustificată, inexplicabilă şi profund îngrijorătoare. Rusia trebuie să pună capăt consolidării militare în Ucraina şi în jurul Ucrainei, să-şi înceteze provocările şi să înceteze imediat orice escaladare”, a avertizat Stoltenberg.

„Ucraina nu vrea războiul. Noi nu preconizăm vreo ofensivă sau escaladare. Ucraina se consacră mijloacelor diplomatice şi politice de soluţionare a conflictului” din Donbas, a declarat, la rândul său, Kuleba.

NATO, nu Moscova, decide dacă Ucraina va adera la Alianța Nord-Atlantică

De asemenea, Jens Stoltenberg a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, va decide dacă Ucraina va adera la NATO.

„Le revine celor 30 de aliaţi din NATO să decidă când este pregătită Ucraina pentru a deveni membră. Nimeni altcineva nu are vreun drept de a încerca să intervină sau să interfereze în acest proces. Rusia încearcă acum să restabilească un fel de sferă de influenţă unde ea încearcă să decidă ce pot face vecinii”, a accentuat secretarul general al Alianţei.

Moscova acuză pe de altă parte Statele Unite de faptul că toarnă gaz pe foc prin faptul că susţine militar Ucraina.

„Consolidarea rusă la frontieră este pentru Putin un fel de a-şi arăta muşchii, de a spune «eu deţin controlul, sunt în continuare la putere şi Rusia, prin intermediul Ucrainei, poate aduce atingere intereselor occidentale»”, apreciază un expert militar de la German Marshall Fund, Bruno Lete.

Washingtonul a anunţat marţi că urmează să trimită 500 de militari suplimentari în Germania şi a trimis o delegaţie la Bruxelles în vederea unor consultări cu privire la măsuri de adoptat împotriva Moscovei.

Pe teren, 29 de militari ucraineni au fost ucişi de la începutul anului, în contextul în care în tot anul 2020 au fost ucişi 50.