Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană se pregătesc să respingă „amenințarea rusă”
Și Uniunea Europeană este preocupată de probleme similare. Șefii departamentelor militare ale țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice au discutat, pe 22 octombrie, colaborarea cu partenerii pe linie UE. Uniunea Europeană pregătește prima strategie de apărare din istoria sa – „Busola strategică”. În acest sens, Ministerul de Externe al Federației Ruse a declarat că nu merită să se aștepte o egalitate a celor două organizații occidentale: „Uniunea Europeană pierde din ce în ce mai mult importanță politică pe arena internațională, înlocuind propria voință cu voința NATO”, arată kommersant.ru.
Miniștrii apărării ai țărilor membre ale NATO s-au întâlnit în intervalul 21-22 octombrie pentru prima dată după încheierea retragerii contingentului străin din Afganistan. Deși problema „învățămintelor afgane” s-a aflat pe ordinea de zi, cele mai dezbătute s-au dovedit a fi relațiile NATO cu Federația Rusă. După cum a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acestea nu au fost niciodată atât de dificile de la sfârșitul „războiului rece”.
Reamintim faptul că pe 25 octombrie Ministerul de Externe al Rusiei a recurs la ruptura de facto a relațiilor cu Alianța Nord-Atlantică și a anunțat închiderea reprezentanței permanente la NATO pentru o perioadă nedeterminată de timp. Este sistată, de asemenea, activitatea a două structuri ale Alianței în Federația Rusă – misiunea militară și Biroul de informații ale NATO. Toate acestea sunt răspunsul la expulzarea a opt angajați ai misiunii rusești la NATO – aceștia au fost acuzați de spionaj.
Contracararea Rusiei
În acest context, o atenție sporită la ședința ministerială a fost acordată „contracarării Rusiei”. Joi, după cum a comunicat Reuters, a fost convenit planul secret al alianței pentru descurajarea „potențialei agresiuni din partea Federației Ruse”. Agenția a precizat că strategia vizează pregătirea NATO pentru un atac simultan în regiunea baltică și la Marea Neagră, inclusiv cu utilizarea armei nucleare, pregătirea unor atacuri cibernetice sau unor sisteme spațiale. Existența planului a fost confirmată de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. „Pot spune că acest plan prevede amenințări la adresa flancului estic al NATO. Amenințări venite din partea Rusiei. Cred că aceasta este realizarea noastră – realizarea Poloniei, realizarea țărilor din partea noastră de Europă”, a declarat ministrul polonez. Acesta a adăugat: nimeni dintre membrii NATO nu a avut vreo îndoială în ceea ce privește „seriozitatea amenințării rusești”.
Pericolele legate de sistemele de rachete ale Rusiei trezesc o deosebită îngrijorare. După cum a dat asigurări secretarul general al NATO, Alianța nu intenționează „să copieze comportamentul destabilizator al Rusiei”, altfel spus nu va amplasa în baze terestre din Europa noi rachete nucleare. Stoltenberg a decis să treacă sub tăcere faptul că conducerea Rusiei a propus Alianței să adopte un moratoriu privind desfășurarea de rachete cu rază medie și mică de acțiune în Europa, dar nu a primit un răspuns pozitiv.
În viitorul apropiat NATO intenționează să recurgă la ceea ce Jens Stoltenberg a numit „pachetul echilibrat de măsuri politice și militare”.
Alianța va consolida sistemele de apărare antirachetă și de apărare antiaeriană, va consolida forțele armate cu aeronave cu reacție de generația a V-a, va adapta exercițiile și activitățile de informații pentru noile provocări și va spori pregătirea de luptă și eficacitatea descurajării nucleare.
Fond de inovare al NATO
Mai mult decât atât, vineri a fost aprobată hotărârea privind crearea Fondului de inovare al NATO în valoare de 1 miliard de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru dezvoltarea tehnologiilor militare și tehnologiilor cu dublă destinație. Se așteaptă ca fondul să fie o completare la proiectul intitulat „Acceleratorul inovațiilor în domeniul apărării al Atlanticului de Nord” (DIANA), menit să activizeze cooperarea transatlantică în ramuri tehnologice de o importanță deosebită (sisteme autonome, biotehnologie, hipersunet, Cosmos). Miniștrii au convenit, de asemenea, asupra Strategiei NATO în domeniul inteligenței artificiale.
Și UE desfășoară o activitate tot mai intensă de consolidare a capacității de apărare. Vineri, miniștrii țărilor membre NATO au discutat această activitate cu partenerii pe linie UE, în cadrul unei reuniuni separate. Cu o zi înainte șefii departamentelor de apărare ale țărilor UE au analizat, la reuniunea pe care au avut-o, problema elaborării primei concepții de apărare al comunității, numită „Busola strategică a UE”. Acest document este menit să stabilească obiectivele și oportunitățile utilizării, de către țările uniunii, a propriilor forțe armate, fără a se baza pe Statele Unite și NATO. Versiunea finală a conceptului se preconizează a fi adoptată în martie 2022.
Comentând această inițiativă, secretarul general al NATO a dat asigurări că nu există concurență între cele două organizații. „Salut eforturile făcute de Uniunea Europeană de a consolida apărarea, vorbim deja de mulți ani despre sporirea pregătirii de luptă, de modernizarea forțelor și a mijloacelor. Astăzi toți membrii NATO, inclusiv din UE, au convenit asupra planurilor de consolidare a forțelor și a mijloacelor pentru NATO”, a declarat Stoltenberg joi. În urma conferinței de presă ținute de Stoltenberg vineri a reieșit clar că planurile UE provoacă o anumită îngrijorare Alianței Nord-Atlantice. „Europa are nevoie de noi capacități în domeniul apărării, nu de noi structuri”, a subliniat Stoltenberg și a adăugat că eforturile Bruxellesului nu trebuie „să dubleze activitatea NATO”.
Politica Uniunii Europene, afectată de politica promovată de Washington
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federaţia Ruse, Maria Zaharova, este convinsă că nu trebuie să se aștepte un parteneriat de pe poziții de egalitate în contextul apărării între NATO și UE. După cum a declarat Zaharova, politica de descurajare a Rusiei promovată de Washington afectează în mod semnificativ politica Uniunii Europene. „Cuvântul politic și importanța UE au tot mai puțină greutate. Uniunea Europeană se confruntă cu înăbușirea voinței sale politice de către voința NATO„, este de părere Zaharova.
În general însă, făcând bilanțul întâlnirii desfășurate timp de două zile la Bruxelles, conducerea Rusiei a lăsat să se înțeleagă că lumea a primit o nouă dovadă a faptului că Alianța Nord-Atlantică „nu este creată pentru pace, ea este creată pentru confruntare”. Acest lucru a fost declarat de secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.