Timișoara, Cluj, Arad și Oradea pare că au dat startul unui nou trend la nivelul administrațiilor locale. După Alianța Vestului, încheiată între cele 4 municipii și Alianța Trans-Carpatica, pe care vrea să o demareze Mihai Chirică, primarul din Iași, alte noi orașe își manifestă dorința de a se alia la nivel local.
Baia Mare, Satu Mare, Zalău și alte câteva orașe urmează să realizeze o serie de proiecte comune. Orașele amintite s-au strâns, generic, sub numele de Alianța Transilvaniei de Nord.
„Noi, municipiul Baia Mare, am inițiat o astfel de asociere care se va numi Transilvania de Nord, cu Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Carei, Sighetu Marmației, Sein. Ideea pe care mergem este cea a infrastructurii, drumul rapid Baia Mare – Satu Mare, cu centura municipiului Baia Mare, drumul rapid Baia Mare – Zalău, care să se intersecteze în Autostrada Transilvania. Avem deschiderea spre Ucraina, cu un pod de mari dimensiuni. Aceste puncte strategice sunt prevăzute în Masterplanul pentru Transport”, a precizat Cătălin Cherecheş.
Primarul vrea să aducă şi Consiliile Judeţene în aceste structuri asociative, pentru că foarte multe unităţi, cum sunt de pildă aeroporturile, sunt în subordinea consiliilor. „În România funcţionează foarte multe asociaţii intercomunitare pe apă, deşeuri etc dar ele sunt la nivelul judeţelor. Vrem să le transformăm la nivelul unor regiuni. Automat şi populaţia din Baia Mare merge la o fabrică din Satu Mare şi are nevoie de drum. Suntem punct nodal între România, Ungaria şi Ucraina. Şi cunoaşteţi interesul UE pentru Ucraina. Iar drumurile nu sunt dezvoltate la capacitatea dorită”, a mai spus edilul din Baia Mare.
Cătălin Cherecheș își motivează alegerea, susținând că „cei care administrează primăriile, sunt cei mai motivaţi să îşi găsească resurse la nivelul comunităţii europene. Şi ele sunt de mai multe tipuri, printre care şi acele programe strategice finanţate direct de la Bruxelles, iar pentru asta ai nevoie de o asociere.”