Ar fi vorba despre planuri care vizează modul de răspuns la un potenţial atac rusesc sau al unei organizaţii teroriste asupra teritoriului alianţei militare occidentale, au declarat mai mulți diplomați pentru DPA.
Potrivit Reuters, relansarea acestor planuri reprezintă o schimbare majoră, fiind prima dată când NATO elaborează astfel de documente de la sfârșitul războiului rece, acum trei decenii.
Turcia a blocat aprobarea acestor planuri pe fondul formulărilor folosite pentru locaţii geografice precum Cipru, mai precizează sursa citată.
Planurile regionale vor fi aprobate definitiv în cadrul summitului de la Vilnius
Așadar, implementarea noilor planuri a fost aprobată preliminar, prin procedură scrisă, au declarat oficiali citați de agenția DPA și de publicaţia Süddeutsche Zeitung.
Decizia va fi supusă aprobării definitive de către liderii statelor NATO în cadrul summitului de la Vilnius, care va începe marți, pe data de 11 iulie.
Planurile regionale prevăd măsuri de apărare şi descurajare militară și au componente terestre, aeriene, maritime, cibernetice şi spaţiale.
Potrivit secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, planurile de apărare la nivel regional vor fi susţinute cu 300.000 de militari aflaţi în stare de disponibilitate ridicată şi prin capabilităţi majore în toate domeniile.
„La summitul de la Vilnius, vom aplica noi măsuri majore pentru consolidarea descurajării militare şi a apărării, prin trei noi planuri de apărare regională, pentru a contracara două ameninţări principale la adresa Alianţei noastre: Rusia şi terorismul. Un plan va fi pentru zona de nord, la Atlantic şi în zona Arctică europeană.
Un plan pentru centru, acoperind regiunea Baltică şi Europa Centrală. Şi un plan sudic, pentru Mediterană şi pentru Marea Neagră. Pentru a implementa aceste planuri, NATO plasează 300.000 de militari într-un nivel mai ridicat de alertă, inclusiv prin capabilităţi substanţiale la nivel aerian şi naval”, a declarat acesta în urmă cu câteva zile.
Germania critică Turcia pentru opoziția față de aderarea Suediei la NATO
Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, a vorbit luni, 10 iulie 2023, despre aderarea Suediei la NATO, la scurt timp după ce Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a anunțat personal că Guvernul de la Ankara va susține aderarea Suediei la NATO, dacă vor fi reluate negocierile de aderarea a țării sale la Uniunea Europeană (UE).
Din punctul său de vedere, nu există nicio legătură între aderarea Turciei la UE şi intrarea Suediei în NATO, totuși, el vede un semnal pozitiv în declarațiile făcute de președintele Turciei. Potrivit spuselor sale, „o undă verde” pentru aderarea Suediei la Alianța Nord Atlantică „este posibilă într-un viitor apropiat”.
„Nu trebuie să-l considerăm un subiect legat. Nimic nu stă în calea unei aderări a Suediei la NATO”, a declarat, luni, Olaf Scholz, potrivit agenției de presă AFP.