Aliatul lui Putin, Igor Sechin, nu va putea achiziţiona o participaţie majoritară în compania petrolieră Bashneft (Bloomberg)

Preşedintele Vladimir Putin a fost de acord să interzică celei mai mari companii petroliere din Rusia, Rosneft PJSC, să participe la licitaţia pentru o pachetul majoritar de acţiuni al producătorului de ţiţei Bashneft PJSC, care ar urma să aibă loc luna viitoare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Putin a respins cererea şefului Rosneft, Igor Sechin – aliatul său de încredere – de a permite companiei să liciteze, susţin sursele. Achiziţionarea Bashneft ar fi crescut valoarea Rosneft, pe care Guvernul încearcă de asemenea să o privatizeze. 

Scoaterea la licitaţie a unei participaţii de peste 50% în Bashneft, evaluată la 315 miliarde de ruble (4,7 miliarde de dolari), ar fi cea mai mare vânzare a unei companii petroliere ruse de la Oferta Publică Iniţială a Rosneft de 10,7 miliarde de dolari, în urmă cu un deceniu. 

Bashneft produce aproximativ 425.000 de barili pe zi, sau 4% din producţia naţională a Rusiei. 

La o recentă reuniune a Cabinetului rus s-a stabilit că firmele de stat nu ar trebui să participe la privatizări deoarece nu va mai fi îndeplinit obiectivul de reducere a rolului statului în economie şi de încurajare a companiilor private. 

În pofida unui context dificil pe pieţele internaţionale, Guvernul rus intenţionează să-şi reducă participaţia la o serie de mari companii de stat, printre care se numără şi grupul petrolier Bashneft, în ideea de a acoperi o parte din deficitul bugetar apărut în urma scăderii preţului la petrol, care asigură jumătate din veniturile la buget. Alte firme de stat ce ar putea fi privatizate sunt compania naţională de căi ferate Russian Railways, compania de shipping Sovcomflot, a doua mare bancă din Rusia, VTB, şi operatorul aerian Aeroflot. 

Luna trecută, Rusia a obţinut 52,2 miliarde de ruble din vânzarea unei participaţii de 10,9% în grupul minier Alrosa. 

Excluzând Rosneft, opt companii şi-au exprimat interesul în achiziţionarea unei participaţii în Bashneft, inclusiv Lukoil, cel mai mare producător energetic independent din Rusia. 

De asemenea, Guvernul rus speră să obţină cel puţin 700 miliarde de ruble din vânzarea unei participaţii de 19,5% în Rosneft. 

Agerpres