Medicamentele, inclusiv inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), sunt utilizate în mod obișnuit pentru a reduce nivelul tensiunii arteriale. Cu toate acestea, modificările stilului de viață, inclusiv cele privind dieta, pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale la valori optime și la reducerea riscului de boli de inimă.

O dietă echilibrată și sănătoasă pentru inimă este recomandată tuturor persoanelor cu hipertensiune arterială, inclusiv celor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

Alimentația sănătoasă este esențială pentru scăderea tensiunii arteriale și menținerea unor niveluri optime, iar cercetările au arătat că includerea anumitor alimente în dietă, în special a celor bogate în nutrienți specifici, cum ar fi potasiul și magneziul, reduce nivelul tensiunii arteriale, scrie Healthline

Iată care sunt cele mai bune alimente pentru a ține sub control nivelul tensiunii arteriale.

Citricele

Citricele – grapefruitul, portocalele și lămâile – pot duce la scăderea tensiunii arteriale. Sunt bogate în vitamine, minerale și compuși vegetali care vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu care implicat o sută de femei japoneze a demonstrat că un consum zilnic de suc de lămâie, combinat cu mersul pe jos, a fost asociat cu scăderea hipertensiunii, datorită conținutului de acid citric și flavonoide din lămâi. Studiile au arătat, de asemenea, că sucul de portocale și grapefruit poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Somonul și alți pești grași

Peștele gras este o sursă excelentă de grăsimi omega-3, care au beneficii pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale prin reducerea inflamației și scăderea nivelurilor de compuși care afectează vasele de sânge. Cercetările au asociat un aport mai mare de pește gras bogat în omega-3 cu scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Semințele de dovleac

Sunt o sursă de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale. Uleiul din semințe de dovleac este un remediu natural pentru hipertensiunea arterială. Un studiu pe 23 de femei a constatat că 3 grame de ulei de semințe de dovleac pe zi, timp de 6 săptămâni, a dus la reduceri semnificative ale hipertensiunii.

Fasolea și lintea

Fasolea și lintea sunt bogate în nutrienți care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Numeroase studii au arătat că un consum de fasole și linte poate ajuta la scăderea nivelului hipertensiunii arteriale.

Fructele de pădure

Afinele, zmeura, murele, coacăzele și căpșunile sunt doar câteva dintre fructele de pădure care au fost asociate cu efecte de scădere a tensiunii arteriale. Fructele de pădure au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Acestea pot reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, precum hipertensiunea arterială. Sunt o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv antociani, acei pigmenți care conferă fructelor de pădure culoarea lor vibrantă. S-a dovedit că antocianinele cresc nivelul de oxid nitric din sânge, ceea ce poate ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale.

Fisticul

Este foarte hrănitor și bogat în nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii și reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu.

Morcovii

Sunt bogați în acizii clorogenic, p-cumaric și cafeic, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Un studiu care a inclus 2.195 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani a constatat că aportul de morcovi cruzi a fost asociat clar cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale.

Roșiile și produsele din tomate

Roșiile și produsele din tomate sunt bogate în nutrienți, inclusiv potasiu și licopen. Licopenul a fost asociat în mod semnificativ cu efecte benefice asupra sănătății inimii, iar consumul de alimente bogate în acest nutrient poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru boli de inimă.

Iaurtul grecesc

Este știut că acest iaurt este plin de minerale care ajută la reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu și calciu. Mai multe studii au constatat că un consum de 3 porții de lactate pe zi a fost asociat cu un risc cu 13% mai mic de hipertensiune arterială.