În ultima vreme apar tot mai mulți adepți ai dietei raw (cu crudități), care se bazează pe consumul alimentelor crude. În acest caz, este indicat să fie consumate cel puțin 70% alimente crude într-o singură zi. Alimentele din dieta raw vegană trebuie să fie doar de origine vegetală, sau dacă se dorește introducerea lactatelor, este vorba de dieta vegetariană, potrivit Goodto. Com.
Chiar dacă oamenii mâncau, cu milioane de ani în urmă, alimente negătite, asta nu înseamnă că era și mai sănătos. Adepții alimentației raw susțin că, prin gătire, corpul este forțat să producă mai multe enzime pentru digestie, ceea ce poate fi în detrimentul sănătății. Oamenii de știință nu pot susține această afirmație.
Nu există suficiente dovezi că alimentele crude sunt mai sănătoase
De fapt, unii experți cred că utilizarea focului pentru a găti alimente, care ar fi început în urmă cu aproximativ un milion de ani, a fost principalul motiv pentru dezvoltarea creierului și pentru evoluția noastră, ca specie.
„Nu există suficiente dovezi pentru a susține teoria că alimentele crude sunt mai sănătoase”, spune terapeutul nutrițional Tracy Breuning.
Ca și în cazul întrebării „sunt sănătoase alimentele congelate”, nu există un răspuns clar privind alimentele crude vs.cele gătite. Este clar însă, că pe lângă faptul că au un gust mai bun și sunt aromate, alimentele prelucrate termic sunt mai ușor de mestecat și digerat, nu conțin elemente dăunătoare, iar nutrienții se absorb aproape în întregime.
Când vine vorba de valoarea nutritivă, luați în considerare fiecare ingredient, de la caz la caz, deoarece nutrienții reacționează diferit la expunerea la căldură și la metodele de procesare.
Gătitul poate elibera componente benefice. Cea mai bună metodă: aburul
Terapeutul nutrițional Jenny McGuckian subliniază: „Se poate spune fructele și legumele sunt mai hrănitoare atunci când sunt crude, dar gătirea lor nu le reduce profilul nutrițional. De fapt, gătitul alimentelor poate elibera unele componente benefice”.
Modul în care alegeți să gătiți ingredientele va juca, de asemenea, un rol în retenția nutrienților. Terapeutul nutrițional continuă: „Prepararea la abur pare a fi cea mai bună modalitate de a păstra nutrienții în alimente, în timp ce fierberea în apă pare a fi cea mai proastă modalitate”.
Fierberea alimentelor reduce foarte mult din micronutrienții solubili. De exemplu, fierberea unui cartof în coajă reduce foarte mult micronutrienți solubili în apă, cum ar fi vitamina B6 și B12. Același lucru este valabil și pentru multe legume, cum ar fi morcovii, dovleceii și sfecla roșie.
Broccoli, varza, ceapa și usturoiul sunt mai sănătoase în stare crudă datorită antioxidanților puternici care se păstrează mai bine.