Codul de Bune Practici ar putea ieftini produsele alimentare începând cu anul 2010. Reprezentanţii marilor magazine ameninţă cu boicotarea produselor autohtone.

Legea adoptată de Parlament va intra în vigoare în 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dar va produce efecte abia peste câteva luni, spun reprezentanţii patronatelor din industria alimentară.
“Vor urma 60 de zile în care se vor modifica vechile contracte semnate între producători şi procestori pe de o parte şi retaileri pe de altă parte. În plus, vor trebui negociate contractile pe anul viitor. Astfel, Codul îşi va produce efectele începând cu 2010”, a spus Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.

Sârbu este convins că preţurile vor scădea cu 30%

Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, spune că preţurile produselor alimentare ar putea scădea cu până la 30%, după aplicarea legii Codului de Bune Practici. El este nemulţumit de poziţia Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România care au ameninţat cu boicotarea produselor autohtone.

“Se spune că preţurile vor creşte, că vor fi blocaje financiare, pierderi ale locurilor de muncă, aşa susţin marile reţele de magazine. Cred că nu e un abuz ceea ce am făcut şi nici un dezastru. Noi am urmărit o ţintă, ca preţurile în magazin să scadă, iar specialiştii spun că în câteva luni vor putea să scadă până la 30%, în mod firesc, nu cum spun domnii de la asociaţia acestor lanţuri de magazine, că din contră, vor creşte. Nu ştiu cum ar putea creşte”, a explicat Ilie Sârbu.

Producătorii şi procesatorii spun că nu se sperie de iniţiativa marilor magazine de a se aproviziona doar de pe piaţa comună şi să nu ia nimic de la producătorii români. “Ne vom vinde produsele în magazinele mici”, a spus preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea.

Codul nostru, inspirat după legea franceză

Legea românească a fost inspirată din cea franceză, iar reprezentanţii asociaţiilor patronale din industria alimentară spun că retailerii au fost iniţial de acord cu prevederile Codului.
“Primii care au avut o lege asemănătoare au fost francezii, după care noi ne-am şi influenţat-o pe a noastră. La ei, după apariţia legii, a fost imediat o uşoară creştere de preţ pe reţele de supermarketuri, urmată în patru luni de zile de o scădere a acestora şi de reapariţia micilor magazine care puteau să facă profit. Practic legea şi-a făcut efectul în patru luni de zile, marile magazine şi-au revizuit cheltuielile şi preţurile au scăzut. Bănuiesc că acesta va fi şi intervalul în România”, a arătat Sorin Minea.

Termenele de plată sunt încă subiect de dispută

El a explicat că singurul punct de care sunt nemulţumiţi reprezentanţii marilor magazine este cel legat de termenele de plată. “S-au retras de la negocieri când a fost vorba despre termene. Normal că noi am promovat termenele dorite de noi. Aceste lucruri se mai pot discuta. Problema noastră a fost mereu că marile magazine plăteau facturile chiar şi după şase luni, ceea ce era mult prea mult”, a spus Minea
Termenele stabilite de noua lege sunt de 12 zile pentru produsele proaspte, 20 de zile pentru produsele congelate şi 35 de zile pentru restul alimentelor.

Legea intră la promulgare

Legea va fi trimisă astăzi la preşedinţie pentru a fi promulgată. Ministrul agriculturii a declarat că speră ca preşedintele Traian Băsescu să promulge legea.
“Sperăm ca acestă  instituţie a statului să fie alături de noi, cum au fost şi Guvernul şi Parlamentul României şi o va promulga în regim de urgenţă”, a spus directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe.

Acesta a adăugat că un aspect poziţiv al acestei legi este că, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al legii, contractele care au prevederi contrare vor fi modificate, conform dispoziţiei legii.