Aici intră ceapa şi morcovii, iar importurile masive, care au crescut cu 83% şi respectiv peste 71%, se văd în cost.

Principalele produse agroalimentare s-au scumpit în luna decembrie a anului trecut cu 9,5% faţă de anul de referinţă 2015, în contextul în care decembrie 2017 a adus majorări de preţ de numai 1,85% faţă de acelaşi an de referinţă, se arată într-un studiu realizat de către Institutul Naţional de Statistică (INS) citat de Economica.net, care a realizat un clasament al celor mai semnificative creşteri de preţuri raportate atât la anul de referinţă stabilit de INS cât şi la evoluţia preţurilor din decembrie 2017 comparativ cu acelaşi an de referinţă 2015.

Astfel, din datele INS, cea mai mare scumpire raportat la anul de referinţă 2015 s-a înregistrat la ceapa uscată pentru care românii au scos din buzunare cu 50,4% mai mult. Aceasta în condiţiile în care, în decembrie 2017, era mai ieftină cu 4,2%. De altfel, preţul la acest produs a început să crească uşor începând cu luna februarie a anului trecut (plus 1,8%), ajungând la un vârf de creştere în decembrie.

O posibilă explicaţie pentru această creştere ar putea fi faptul că piaţa locală a fost invadată anul trecut de marfă din import. Din datele remise de INS ECONOMICA.NET, în perioada ianuarie-noiembrie 2018, importurile de ceapă au crescut cu 83% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 79,3 milioane de kilograme. Cel mai mult am importat din Olanda (22,5 milioane de kilograme) şi Austria (11,6 milioane de lei).

Producţia de ceapă a României a fost în 2017 de 352.000 de tone. Pentru 2018 nu sunt date disponibile.

În pieţele agroalimentare din România, preţul kilogramului de ceapă a variat în funcţie de oraş: de la 2,5 lei la Ploieşti, Buzău sau Satu Mare, la 5,75 la Miercurea Ciuc. La Bucureşti a fost, în medie, 4 lei.