Majoritatea oamenilor comite anumite greșeli în bucătărie, care, din păcate, se pot reflecta, asupra calității mâncării. Iar cea mai frecventă greșeală este modul de depozitare a unor produse în frigider. Toate fructele și legumele produc etilenă, un gaz care le accelerează coacerea.
Unele îl produc în cantități deosebit de mari, motiv pentru care ar fi bine să fie depozitate separat. De exemplu, unele frigidere au două compartimente pentru fructe și legume.
Într-unul ar putea fi puse cele sensibile la etilenă, iar în celălalt alimentele care produc etilenă în mod activ, cum ar fi roșiile.
Alimente care produc o cantitate mare de etilenă
Alimentele care bat recordul la degajarea de etilenă sunt roșiile, perele, bananele, avocado și roșiile.
Puteți afla mai multe despre păstrarea alimentelor citind următoarea listă cu fructe pe care nu ar trebui să le depozitați împreună.
1. Merele
Merele sunt cunoscute ca mari producători de etilenă. Cantitatea de etilenă emisă depinde de tipul de măr și de momentul în care au fost recoltate aceste fructe. De aceea, e bine să le depozitați într-un loc mai răcoros, unde nu se află și alte fructe. Deși poate fi distructivă, producția de etilenă a merelor poate ajuta unele soiuri de cartofi, împiedicându-i să facă „mustăți”.
2. Avocado
Acest fruct nu produce etilenă până când nu este cules. Dar, odată ce începe să producă etilenă, avocado nu se mai opresc. Se știe că după ce s-au copt, avocado durează doar câteva zile în frigider.
3. Bananele
Cultivatorii culeg banane cât sunt verzi. Nu este bine să țineți un avocado în același sertar cu o banană verde. Dar odată ce bananele încep să se coacă, produc o cantitate mare de etilenă, conform unui studiu din 2018 Nature Plants.
4. Pepenele galben
Pepenii galbeni își produc propria etilenă. Uneori, aceștia sunt modificați genetic pentru a opri producția de etilenă, astfel încât să aibă o perioadă de valabilitate mai lungă. Pepenele galben va afecta alte produse dacă este ținut în frigider alături de ele.
5. Piersicile, nectarinele și prunele
Și aceste fructe foarte populare sunt culese cât sunt necoapte și când producția lor de etilenă este scăzută. Cu toate acestea, pe măsură ce încep să se coacă, nivelul de etilenă va crește brusc – așa că o nectarină, o piersică sau o prună vor începe să dezvolte pete maronii dacă nu sunt ținute la frigider. Puteți păstra aceste fructe la un loc, dar departe de alimentele sensibile la etilenă.
6. Perele
Perele au un conținut scăzut de etilenă când sunt verzi. Odată ce încep să se coacă, perele degajă o cantitate mare de etilenă. În acel moment, băgați-le la frigider pentru a încetini coacerea.
7. Tomatele
La fel ca merele, diferitele tipuri de tomate își vor schimba culoarea și se vor coace pe măsură ce nivelul de etilenă crește. Cel mai bine ar fi să depozitați roșiile departe de alte produse. În plus, nu depozitați roșiile la frigider pentru că riscați să-și piardă aroma.
Alimente sensibile la etilenă
Anumite citrice, fructe de pădure și legume nu degajă etilenă și sunt destul de sensibile la acest gaz. Altele sunt atât de sensibile încât doar a sta în apropierea ”producătorilor” de etilenă le face să dezvolte pete maronii sau se strice. Cele mai sensibile legume la etilenă sunt broccoli, conopida, morcovii, castraveții, vinetele, ardeiul gras și salata.