Ce alimente trebuie să consumăm dacă vrem să combatem inflamația
Ce alimente trebuie să consumăm dacă vrem să combatem inflamația? Nu este neapărat o reacție negativă, ci mai curând un proces cu rol de apărare și vindecare, in urma eliberării unor substanțe chimice de către celulele lezate, care au rol de a informa leucocitele să înceapă procesul de reparare. Pe lângă faptul că îmbunătățește semnificativ calitatea vieții, oferă mai multă energie și reduce nivelul de stres, dieta antiinflamatorie ajută și la prevenirea multor boli cronice.
În general, oamenii nu acceptă ideea unor schimbări radicale de viață și de alimentație. De aceea, ar trebui început prin a adăuga mai întâi câteva alimente antiinflamatorii în dietă. Iată care sunt acestea:
Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale
Pește gras (somonul și tonul)
Fructe viu colorate ( căpșuni, cireșe, portocale și afine)
Nuci și migdale
Ardei iute (jalapenos și habaneros)
Condimentele, cele mai bune anti-inflamatorii de pe planetă
Chiar și modificările mici pot face diferența, cum ar fi adăugarea unor condimente, ierburi, ceapă și/sau usturoi în felurile de mâncare. Condimentele și ierburile, în special, sunt „unele dintre cele mai anti-inflamatorii alimente de pe planetă.
Dacă deja dormiți mai bine și doriți să faceți încă un pas înainte, reduceți consumul de proteine animale și alimente „care vin gata ambalate”.
Plan de 30 de zile, cu mese care trebuie să conțină alimente antiinflamatorii
Astfel, veți evita alimentele procesate pline de conservanți și aditivi nesănătoși. Studiile au descoperit că un consum regulat de nuci și semințe este asociat cu markeri reduși ai inflamației și cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare și diabet.
Un medic nutriționist propune un plan de 30 de zile, cu mese care trebuie să conțină alimente antiinflamatorii. Iată ce ar trebui să mâncați, dacă vreți să combateți inflamația din organism, potrivit Yahoo.com.
1. Vinete umplute cu brânză feta și măsline
2. Gnocchi prăjiți și varză de Bruxelles cu sos de lămâie
3. Supă de mazăre
4. Curry de tofu
5. Spaghete și spanac cu sos de roșii uscate la soare
6. Supă de fasole și orz
7. Supă cremă de fasole albă
8. Gnocchi cu fasole albă și roșii uscate la soare
9. Salată de fasole neagră și quinoa
10. Chhole (Curry cu năut)
11. Vinete la cuptor cu parmezan
12. Chili de pui cu cremă de avocado
13. Burgeri cu cartofi dulci și fasole neagră
14. Paste cu busuioc și roșii
15. Enchilada vegetariană
16. Somon cu ierburi, orzo, lămâie și broccoli
17. Pui cu Orzo, roșii și măsline
18. Supă de linte roșie cu șofran
19. Burrito cu pui și quinoa
20. Legume la cuptor cu linte și sos de lămâie
21. Fasole roșie și orez cu pui
22. Cartofi dulci umpluți cu sos de hummus
23. Hummus cu pui la grătar
24. Enchilada de pui
25. Chili vegetarian
26. Paste de năut cu ciuperci și varză
27. Chili cu pui
28. Tocană de ciuperci
29. Salată Green Goddess cu năut
30. Supă de pui și năut cu fierbere lentă