Ca să nu mai amintim că, luna trecută, un băiat de 14 ani din SUA a murit după ce a mâncat un ardei iute ca parte a ”Paqui One Chip Challenge”, în care cei care răspund provocării trebuie să mănânce ardei Carolina Reaper și Naga Viper, printre cei mai iuți ardei din lume.
În afară de a ne curăța sinusurile și a ne face să transpirăm foarte mult, alimentele picante pot avea unele efecte nedorite asupra organismului, scrie Science Alert.
Ce înseamnă, de fapt, alimente picante
Mâncarea picantă se referă la alimente cu o aromă puternică din condimente, cum ar fi curry asiatic, mâncăruri mexicane sau celebra paprika. De asemenea, se poate referi la alimente care conțin capsaicină, un compus chimic care se află în diferite grade în ardeiul iute.
Pe măsură ce conținutul de capsaicină al unui ardei crește, la fel crește și clasarea lui pe scara Scoville, aceea care cuantifică senzația de fierbinte.
Efecte pe termen scurt asupra sănătății
Efectele pe termen scurt ale consumului de alimente extrem de condimentate variază, de la o senzație plăcută de căldură, la o senzație neplăcută de arsură pe buze, limbă și gură. Aceste alimente pot provoca diferite forme de disconfort al tractului digestiv, dureri de cap și vărsături.
Dacă alimentele picante provoacă simptome neplăcute precum migrene, dureri abdominale și diaree, este mai bine să le evitați. Mâncarea condimentată poate provoca astfel de simptome la persoanele cu boli inflamatorii intestinale.
Alimentele condimentate nu cresc riscul de mortalitate
Așadar, mâncarea picantă poate provoca o serie de efecte secundare neplăcute. Dacă unii experți afirmă că alimentele condimentate nu provoacă ulcere gastrice, alții susțin că asocierea lor cu cancerul de stomac nu este la fel de clară.
În prezent, dovezile din studiile mari pe oameni sugerează că alimentele condimentate nu cresc riscul de mortalitate din orice cauză, ba chiar pot scădea acest risc.
Risc de ulcer și de indigestie
Deși capsaicina din ardeiul iute este adesea acuzată că duce la ulcer, dr. Leann Poston, medic la Invigor Medical, spune că, de fapt, lucrurile stau invers.
„Capsaicina inhibă producția de acid, crește fluxul sanguin către stomac și crește producția de mucus”, spune ea. „Toți acești factori reduc, de fapt, riscul de ulcer.”
Poate declanșa sau agrava refluxul acid
Chiar dacă mâncarea picantă nu poate fi de vină complet pentru ulcer, dr. Poston spune că poate declanșa sau agrava refluxul acid, provocând indigestie și arsuri la stomac.
„Alimentele picante pot determina micul mușchi rotund care separă esofagul de punga stomacului să slăbească și să rămână deschis când ar trebui să fie închis”, spune Celine Beitchman, șef la Institutul de educație culinară.
„Acest lucru poate duce la reflux în tractul gastrointestinal superior. Alimentele picante pot fi, de asemenea, iritante pentru țesuturi, până la capătul tractului gastro-intestinal”, susține ea.