Alimentele ar putea fi raționalizate în România! Marcel Ciolacu a dat vestea azi, 1 februarie
În cursul zilei de marți, liderul social-democraților a declarat că va exista o discuție la nivelul coaliției cu privire la o posibilă plafonare a prețurilor la alimentele de bază.
Pe acest fond, președintele Partidului Social Democrat (PSD) a fost întrebat dacă va exista și posibilitatea raționalizării alimentelor de bază.
Liderul PSD a răspuns că Ungaria a făcut acest pas și că este unul normal, subliniind că ”nu poți să cumperi cu camionul”.
”La nivel UE, după cum bine ştiţi, noi am făcut o reducere la alimente, deci unele alimente au reducere consistentă la TVA. Făină, zahăr, lapte, categoric. În Ungaria aşa s-a făcut şi este şi normal. Nu poţi să cumperi cu camionul, faceţi export de produse plafonate? Vorbim de o plafonare la produsele de bază”, a fost declarația lui Marcel Ciolacu.
De asemenea, el a mai spus că este nevoie de părerea specialiștilor în acest context, deoarece el nu știe câtă făină consumă o familie.
”Eu nu sunt specialist. Eu nu ştiu câtă făină consumă o familie. Am văzut în Ungaria, se fac studii. Lucrurile acestea nu vin de la oamenii politici, ci de la specialişti. Trebuie să vă spun eu câte ouă ai voie să cumperi?”, a precizat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament.
Ungaria deja a raționalizat alimentele de bază
Guvernul de la Budapesta a decis ca zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea soarelui, laptele cu 2,8% grăsime, pulpa de porc și pieptul de pui să se vândă la prețul înregistrat în data de 15 octombrie 2021, iar fiecare magazin este obligat să facă aceste decizii.
De asemenea, un magazin din Ungaria a decis ca un client să nu poată cumpăra mai mult de 10 kilograme de făină sau zahăr, 12 litri de lapte și 10 litri de ulei.
Reprezentantul unei asociații de familii din Ungaria spune că decizia reprezintă un plus în bugetul familiilor.
”Asociația familiilor numeroase din Ungaria a avut o voce foarte puternică în adoptarea acestei măsuri și noi o susținem, ar însemna un plus în bugetul familiei. Cu siguranță, bugetul familiei a crescut cu alimentele de baza și desigur a trebuit să ne orientăm și către a produce mai mult în interiorul familiei”, spune reprezentantul.