SERVICII. Cea mai mare scadere, care de altfel determina aceasta ieftinire a serviciilor, a fost cauzata de modificarea taxei pentru TV si Radio. Instituirea obligativitatii achitarii unei taxe de catre intreaga populatie si de catre societati comerciale inregistrate in tara conduce la diminuarea acestui indicator la nivelul lunii februarie. In fond, sumele care vor fi incasate pentru serviciile oferite de televiziunea publica vor creste substantial prin marirea numarului de platitori. La fel de adevarat este ca aceasta ieftinire nu va fi sesizata in bugetele familiale, majorarile celorlalte servicii fiind mult mai evidente.
POSTA. Serviciile postale s-au scumpit in luna februarie cu 3%. Majorarea tarifelor pentru aceste servicii s-a inregistrat de fapt in urma cu o luna. In ianuarie, serviciile postale au costat cu 17,5% mai mult decat in ultima luna din 2002. La calculul indicelui preturilor de consum, ponderea serviciilor postale este una dintre cele mai reduse, afectand foarte putin indicele pentru total servicii si cu atat mai putin rata inflatiei pentru intreaga luna. Ponderea serviciilor postale in totalul cheltuielilor medii ale unei gospodarii este de numai 0,05%, numai plata cazarii la hotel fiind mai mica: 0,03%. In perioada imediat urmatoare nu vor mai fi efectuate noi cresteri ale acestor tarife.
HOTELURI. Tarifele pentru cazare la hotel s-au majorat cu 3%, crestere superioara ratei lunare a inflatiei. Asociatia hotelierilor a anuntat ca in acest an tarifele nu se vor majora cu mai mult decat rata inflatiei, care este prognozata la circa 14%. Insa cele mai mari preturi pe care le vor afisa hotelurile sunt valabile din luna iulie. Deci cresterea tarifelor pentru aceste servicii va fi mult mai rapida, pentru a atinge pretul maxim in iulie – august, perioada de varf a sezonului estival. Din luna septembrie, se vor inregistra chiar reduceri ale acestor tarife.
MOBILa. Cresterile de pret pentru mobila sunt normale, dupa ce in lunile trecute au fost majorate tarifele pentru materia prima, energie electrica si termica. Chiar si costurile salariale au crescut in acest domeniu, ceea ce trebuia sa se reflecte si in pretul produselor finite. O parte din materiale sunt importate, iar pe fondul aprecierii monedei europene in raport cu leul, si aceste cheltuieli preseaza asupra preturilor. Cumulat, de la inceputul anului, mobila nu s-a scumpit cu mai mult decat rata inflatiei.
PAINE. Una dintre cele mai mari majorari de preturi s-a inregistrat la produsele de morarit si panificatie. „Principala cauza este scumpirea materiei prime”, spune Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. La opt luni de la recoltare, rezervele de grau panificabil sunt estimate la mai putin de 700.000 tone, ceea ce nu acopera necesarul de consum pana la noua recolta. „Speculand acest deficit, agricultorii au inceput sa solicite preturi de peste 4.500 lei/kg in unele cazuri, ceea ce inseamna o crestere de circa 1.000 lei/kg. Evolutia viitoare a pretului painii va depinde de pozitia Guvernului. „Pretul painii poate creste mult mai mult in lunile urmatoare, daca Executivul nu se va implica in rezolvarea crizei. Exista doua solutii: fie suplimentarea cantitatii de grau care va fi scoasa de la Rezerva de Stat, fie eliminarea taxelor vamale la importul de grau”, sustine Aurel Popescu.
OUA. Ieftinirea oualor cu peste 20 la suta in luna februarie este un fenomen firesc pentru aceasta perioada. „Fenomenul este simplu: din februarie incep sa faca oua gainile din gospodariile taranesti, si multe familii din mediu urban se aprovizioneaza de la tara. Cele peste 30 milioane de gaini aflate in gospodarii reusesc ca in aceasta perioada sa dea peste cap piata oualor. Totodata, in aceasta perioada in marile complexuri, de obicei, efectivele se reinoiesc, fiind taiate o parte din gainile ouatoare”, lamureste Ilie Van, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari. Aceasta tendinta se va mentine pana in luna mai si obliga marile complexuri sa vanda ouale uneori la jumatate din costuri.
CARNE DE PASARE. Pretul carnii de pasare s-a redus in februarie cu 1,1 la suta. Principalul motiv fiind presiunea exercitata de importuri. „Situatia importurilor este alarmanta. Anul trecut Romania a inregistrat cel mai mare import de carne de pasare. Este vorba de 93.000 tone. Aceste importuri creeaza o presiune fantastica asupra productiei interne”, spune Ilie Van, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Romania. Carnea din import ajunge la preturi de 500, 600 dolari/tona, ceea ce acopera numai jumatate din costuri, dupa cum spune Ilie Van. Aceasta tendinta se va pastra si in viitor, mai ales ca intre crescatorii interni a intervenit o concurenta apriga, o data cu dublarea efectivelor de pasari in ultimii doi ani.
CARTOFI. Cererea in crestere, alaturi de oferta redusa fata de alti ani, a dus la o scumpire a cartofilor. „Anul trecut nu a fost tocmai bun pentru cultura cartofului. Initial a fost arsita care l-a oprit din vegetatie, apoi alternanta ploi – caldura a condus la aparitia manei. Toate acestea au dus la o pierdere din productie, mai ales din punct de vedere calitativ. Cum pierderile in spatiile de depozitare sunt de peste 20 la suta, scumpirea are la baza si o oferta mai redusa”, spune Mircea Luca, director Directia Agricola Brasov. Preturile se vor situa cel putin la acest nivel pana in luna iunie, cand vor iesi pe piata cartofii timpurii. Scaderea pretului la cartofi are loc, de regula, la sfarsitul toamnei.