Nu mai este surprinzător pentru nimeni că, pentru avea o inimă sănătoasă și a ține departe afecțiunile cardiace, cel mai important este să ducem un stil de viață echilibrat, fără excese care să pună viața în pericol.
Desigur, acest lucru nu înseamnă eliminarea completă a unor produse precum dulciurile, ci, mai degrabă, consumarea lor cu moderație.
Dr. Elizabeth Klodas, cardiolog la John Hopkins și fondatoarea unei companii care produce alimente care scad colesterolul, a declarat pentru Insider că mănâncă ocazional înghețată și cartofi prăjiți, pentru că nu poate renunța la ele.
Există, însă, unele alimente pe care Klodas spune că le-a eliminat complet, din cauza riscurilor potențiale pentru sănătate. Iată cele trei tipuri principale de alimente pe care medicul încearcă să le evite.
1. Untul și brânza
Klodas a spus că unii cardiologi recomandă pacienților să evite complet grăsimile, dar, susține ea, acest lucru este foarte greu de respectat.
Grăsimile saturate sunt cele pe care ar trebui să le limităm în mod activ, a declarat medicul pentru Insider. Aceste grăsimi, solide la temperatura camerei, care provin din surse animale, de care ar trebui să ne ferim, sunt untul și brânza. Pot crește colesterolul, care este legat de bolile de inimă.
În schimb, grăsimile nesaturate, cum ar fi cele care provin din surse vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, uleiurile din semințe și nuci, uleiul de pește și uleiul de avocado, sunt considerate anti-inflamatoare, a spus Klodas. Aceste tipuri de grăsimi pot ajuta la scăderea colesterolului.
2. Alimentele prăjite
Alimentele prăjite conțin multe grăsimi saturate și sare, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale. „Încerc cât mai mult să stau departe de mâncărurile prăjite”, a spus Klodas.
Cercetările publicate în „Journal of the American Heart Association” au descoperit că alimentele prăjite cresc riscul de insuficiență cardiacă.
Cercetătorii au spus că nu există o explicație clară, dar au sugerat mai multe motive posibile: prăjelile cresc nivelul de grăsime din unele alimente, iar procesul de prăjire crește concentrația de oxidare a colesterolului, care este, de asemenea, legată de bolile de inimă.
3. Slănină și cârnați
Klodas a subliniat că evită complet carnea procesată, inclusiv slănina și cârnații. Aceste alimente conțin nitrați, care sunt folosiți ca și conservant în carnea procesată și se pot transforma în nitrozamine, legate de un risc crescut de cancer. Aceste alimente pot conține și un nivel ridicat de sare, crescând nivelul tensiunii arteriale.
Astfel crește riscul unor boli de inimă. Există, de asemenea, o legătură între carnea procesată și cancer, a spus ea, acesta fiind alt motiv pentru care evită aceste alimente. Cercetările din The Lancet au legat carnea procesată de cancerul de stomac și cancerul intestinal.
Cel mai rău obicei pentru sănătatea inimii
Potrivit medicului cardiolog Norman Lepor, cel mai nociv obicei pentru sănătatea inimii rămâne, fără doar și poate, tutunul, fie că este vorba de fumat, fie de vapat. „Fumatul și vapatul cresc semnificativ riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli vasculare periferice, care pot duce la amputarea picioarelor în cazurile severe”, spune Lepor. El adaugă că tutunul poate provoca și acumularea plăcii în arterele coronare, ceea ce poate crește nivelul de colesterol LDL.
Alte obiceiuri care pot afecta negativ sănătatea inimii
Pe lângă fumat, există și alte obiceiuri nocive care pot avea un impact asupra sănătății inimii.
„Alte comportamente care sunt dăunătoare sănătății cardiovasculare includ stilul de viață sedentar și o dietă proastă, cu conținut ridicat de grăsimi saturate și aport ridicat de sodiu”, spune dr. Lepor, adăugând că excesul de greutate poate duce la numeroase probleme de sănătate asociate, crescând riscul de boli cardiovasculare.
De aceea, este foarte important să fie ținut sub control nivelul colesterolului LDL. „Fumatul este o bombă pentru sănătatea inimii, dar a avea un nivel ridicat de colesterol LDL este cel mai mare factor de risc pentru probleme de sănătate cardiovasculară”, a declarat el.