Microbiomul intestinal este un ecosistem plin de viață, din sistemul digestiv, care influențează digestia, funcția imunitară și chiar starea de spirit și nivelul de energie.

Pentru a hrăni această comunitate complexă de microorganisme, este important să consumi anumite alimente, considerate benefice.

Iată câteva dintre cele mai bune alimente pentru susținerea microbiomului intestinal, potrivit Arnienicola.

Iaurtul

Acest aliment gustos este bogat în probiotice și ajută la menținerea unui echilibru sănătos în microbiomul intestinal. Atunci când alegeți iaurt, asigurați-vă că are culturi vii active și sărace în zahăr pentru a spori beneficiile.

Consumul regulat de iaurt a fost legat de îmbunătățirea digestiei, sănătatea gastrointestinală și de îmbunătățirea funcției imunitare. Iaurtul este ușor de adăugat în dieta zilnică.

Kefirul

Kefirul este o băutură din lapte fermentat care câștigă popularitate datorită probioticelor pe care le conține.

Poate ajuta la digestie, dar este potrivit și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, deoarece probioticele digeră lactaza, care se găsește în mod natural în lapte. De asemenea, conține câțiva nutrienți-cheie, inclusiv proteine, calciu și vitamine B.

Varză murată

Este un aliment tradițional în multe culturi și oferă beneficii pentru sănătate, în special intestinului. Procesul de fermentație „predigeră” legumele și produce probiotice benefice, care îmbunătățesc sănătatea intestinului. Varza murată este bogată în fibre, vitamine C și K și fier.

Kimchi

Kimchi este o garnitură condimentată, fermentată, adesea făcută din varză, ridichi și alte legume amestecate cu pastă de chili și alte condimente.

Este un aliment bogat în probiotice, care susține microbiomul intestinal. Procesul de fermentație creează tulpini de bacterii benefice, care ajută la menținerea unei flore intestinale echilibrate, ceea ce poate contribui la o digestie mai bună și la funcția imunitară. Kimchi este plin de vitaminele A și C și antioxidanți. Este servit alături de feluri de mâncare din orez sau încorporat în rețete precum tocănițe și orez prăjit.

Kombucha

Kombucha este un ceai fermentat care devine tot mai apreciat pentru beneficiile aduse sănătății, în special sistemului digestiv.

Este obținut prin adăugarea unor tulpini specifice de bacterii și drojdie la ceaiul dulce, negru sau verde, lăsate apoi să fermenteze timp de o săptămână sau mai mult.

Acest proces creează o băutură gazoasă, ușor acidulată, care conține vitamine B și multe alte tipuri de acizi, inclusiv aminoacizi, precum și probiotice, care pot ajuta la echilibrarea microbiomului intestinal. Kombucha conține antioxidanți și poate avea un efect detoxifiant asupra organismului.

Bananele

Bananele sunt unul dintre cele mai accesibile prebiotice. Sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, ceea ce le face un prebiotic excelent (hrană pentru microbiomul intestinal). De asemenea, ajută la menținerea funcționării sistemului digestiv. Fibrele din banane pot ajuta la reglarea mișcărilor intestinale și la atenuarea constipației.

Sunt pline de vitamine și minerale, inclusiv potasiu, vitamina C și vitamina B6. Conțin inulină, un tip de fibre solubile, care acționează ca un prebiotic, hrănind bacteriile benefice din intestin.

Usturoi

Usturoiul este renumit nu doar pentru aroma sa distinctivă, ci și pentru beneficiile sale. Are proprietăți antibacteriene și antifungice puternice și acționează ca un prebiotic prin promovarea creșterii bacteriilor benefice Bifidobacteria din intestin.

De asemenea, se crede că ajută la prevenirea unor boli gastrointestinale și la îmbunătățirea funcției imunitare.

Merele

Merele au un impact pozitiv asupra sănătății intestinale. Sunt bogate în pectină, un tip de fibre solubile, care acționează ca un prebiotic și încurajează creșterea bacteriilor bune în intestin. Pectina poate ajuta și la reglarea mișcărilor intestinale și
poate reduce inflamația, asociată cu anumite tulburări intestinale. Merele sunt și o sursă bună de vitamina C și alți antioxidanți, care contribuie la sănătatea generală.

Consumul de mere crește aportul de fibre și nutrienți.

Miso

Făcut din boabe de soia întregi, combinate cu bacteriile „starter” koji, sare și orez sau orz, acest condiment sub formă de pastă este grozav când este amestecat în sosuri sau în alte alimente.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline extravirgin este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii, inclusiv pentru efectele pozitive asupra sănătății intestinale. Bogat în grăsimi mononesaturate și polifenoli, poate ajuta la reducerea inflamației la nivelul intestinului și la promovarea creșterii bacteriilor benefice.

Proprietățile sale antioxidante contribuie la protecția tractului digestiv și la sănătatea generală a microbiomului intestinal. Consumul regulat de ulei de măsline poate sprijini absorbția nutrienților, ajutând la prevenirea bolilor gastro-intestinale.