Prof. Vlad Ciurea, despre cele două alimente care ne stimulează creierul
Specialiștii recomandă un stil de viață echilibrat și moderație în consumul anumitor alimente pentru o alimentație sănătoasă, care poate influența starea de sănătate, emoțiile și capacitatea de gândire.
Conform studiilor, persoanele care adoptă un stil de viață sănătos pot beneficia de un IQ mai ridicat, iar unele alimente, accesibile și pline de beneficii pentru creier, sunt nelipsite din dieta zilnică a celor mai inteligenți.
Profesorul Vlad Ciurea a dezvăluit că două alimente sunt esențiale pentru îmbunătățirea funcțiilor creierului și stimularea inteligenței: ciocolata neagră și cafeaua. Acestea, alături de o dietă sănătoasă, în care se evită prăjelile și grăsimile, joacă un rol important în susținerea activității neuronale.
În mesajul său, medicul neurochirurg a explicat că stimulatoarele cerebrale, cum ar fi cafeaua și cacao, sunt benefice pentru învățare la toate vârstele, subliniind că „toți știm că în sesiune se folosește cafeaua în cantități mari”.
A mai adăugat că o alimentație rațională, cu puține grăsimi și prăjeli, este esențială pentru buna funcționare a creierului, iar lecitina și vitaminele sunt benefice în acest proces.
„Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea și la oamenii mari, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută.
Atât ea, cât și cacaua stimulează creierul. Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier.
Lecitina este bună, face parte din elementele care susţin celula nervoasă. De asemenea, toate vitaminele, toate mineralele au rol important în învăţare”, a explicat prof. Vlad Ciurea, potrivit Cancan.
Organismul are nevoie de dulce, dar nu de zahăr procesat!
O altă recomandare importantă a doctorului Ciurea se referă la consumul de dulce, dar nu de zahăr procesat.
Acesta sugerează înlocuirea zahărului cu miere sau fructe, explicând că dulciurile naturale „metabolizate ușor dau energie celulei nervoase”, și subliniind importanța ciocolatei amărui, care păstrează gustul autentic al cacao.
Vlad Ciurea aminteşte că România este o ţara foarte bogată din punct de vedere al fructelor de sezon. El spune că putem prepara şi gem din fructe, însă fără să adăugăm zahăr în acesta, ca să ne protejăm sănătatea.
„Celulei nervoase trebuie să-i dăm ceea ce îi place şi ceea ce este necesar pentru a o ţine în funcţiune. Ei îi mai trebuie și oxigen, lucru pe care-l putem rezolva ieșind în aer curat. Apoi vine dulcele. Dulce, dar nu zahăr. Dulce din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate.
Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie. Celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.
Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao. Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă”, mai precizează prof. Vlad Ciurea.