În loc să acordăm atenție cantității de grăsimi saturate pe care o consumăm, ar trebui să vedem din ce surse alimentare provin grăsimile saturate.
O schimbare a dietei recomandată de obicei de medici se referă la cantitatea de grăsimi saturate. Specialiștii sugerează că, pentru a avea o inimă sănătoasă, trebuie să consumăm grăsimi polinesaturate, pe care le găsim de obicei în nuci, uleiuri vegetale și pește, și care sunt considerate mai sănătoase.
Probleme cu inima? Alimentele care ar trebui evitate dacă vrem o inimă sănătoasă
Probleme cu inima? Până în prezent, majoritatea cercetărilor privind grăsimile saturate s-au concentrat exclusiv pe analiza grăsimilor saturate și a legăturii lor cu bolile de inimă. Dar alimentele conțin diverse tipuri de nutrienți.
Nu este de mirare că există o listă de alimente pe care cardiologii încearcă să le evite pentru a avea o inima sănătoasă. Iată care sunt acestea, potrivit fitwirr.
1. Carnea procesată
Când te gândești la mâncarea tipică americană, de obicei îți vin în minte hot-dog-ul și șunca. Din păcate, acestea sunt aceleași alimente care cresc riscul de boli de inimă. Carnea procesată, cum ar fi bacon, hot-dog, cârnații și multe altele sunt bogate în grăsimi saturate și sodiu.
Grăsimile saturate sunt solide la temperatura camerei. Consumul în cantități mari poate afecta nivelul de colesterol. Colesterolul ridicat crește riscul de a dezvolta boli de inimă.
În plus, sodiul acționează ca un conservant în alimentele procesate și în carne. O dietă bogată în sodiu poate crește riscul de hipertensiune arterială. Această presiune suplimentară poate deteriora arterele majore și poate limita fluxul de sânge către inimă.
Carnea procesată este orice carne conservată prin afumare sau sărare. Un studiu din American Journal of Clinical Nutrition a descoperit ceva alarmant.
S-a descoperit că și cantitățile mici de carne procesată pot crește riscul de boli de inimă. Un alt studiu mai vechi a constatat că consumul de carne procesată crește riscul cu 42%.
De asemenea, crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 19%. Înlocuirea cărnii procesate cu carnea neprocesată poate ajuta la reducerea acestui risc.
2. Gustări procesate
Chipsurile, tăițeii ramen, cerealele și chiar pâinea albă sunt procesate.
Ca și carnea procesată, aceste gustări sunt bogate în grăsimi saturate și sodiu. Multe dintre ele conțin cantități mari de zaharuri adăugate și carbohidrați. Un studiu realizat de JAMA: Internal Medicine a găsit o legătură între bolile de inimă și zaharurile adăugate.
Acest studiu a constatat că cei care au consumat între 17-21% din caloriile lor din zaharuri adăugate aveau un risc cu 38% mai mare de deces din cauza bolilor de inimă decât cei care au consumat 8% sau mai puțin.
Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zaharurilor adăugate la cel mult 6 lingurițe pe zi pentru femei și 9 lingurițe pe zi pentru bărbați.
Multe alimente procesate conțin cantități mari de carbohidrați. Alimente precum pâinea albă, produsele de patiserie și chipsurile de cartofi cresc riscul apariției unor boli.
Schimbați aceste alimente cu cereale integrale care conțin mai multe fibre, cum ar fi pâinea integrală sau orezul brun. Schimbați cerealele cu zahăr cu fulgi de ovăz simplu cu fructe proaspete.
Băuturile carbogazoase
Jumătate dintre americani spun că beau unul sau mai multe pahare de băuturi carbogazoase. De-a lungul anilor, studiile au avertizat cu privire la efectele consumului de băuturi carbogazoase.
Băuturi precum Coca Cola conțin 39g zahăr, Sprite – 38g zahăr, iar Mountain Dew – 46g zahăr. Excesul de zahăr poate provoca diabet și creșterea în greutate, dar poate duce și la boli de inimă și la scăderea funcției cognitive.
Un studiu al Universității Tufts, publicat în Journal of Hepatology, a examinat dieta a 2.634 de persoane, pentru a vedea dacă există o corelație între cantitatea de băuturi pe bază de zahăr consumate și dimensiunea ficatului.
Rezultatele sunt înfricoșătoare. Cercetătorii au descoperit „o prezență mai mare a afecțiunilor hepatice nealcoolice la cei care au spus că beau mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi, comparativ cu cei care au spus că nu le consumă”.