Alimentele care ne mențin ochii sănătoși. 5 alimente pe care orice român le are în cămară

Pentru a ne putea păstra sănătatea ochilor este important să urmăm anumite reguli cu privire la activitățile pe care le avem zi de zi. De asemenea, putem să ne îmbunătățim sănătatea ochilor și cu ajutorul anumitor alimente pe care orice român le are în casă.

Ouăle sunt primele pe lista alimentelor care ne ajută în ceea ce privește sănătatea ochilor având în vedere că gălbenușul conține vitamina A, luteină, zinc și zeaxatină. Vitamina A ajută la protejarea corneei, în timp ce restul ajută la reducerea riscului de a face cataractă. În plus, zincul protejează retina.

Dovleacul este și el un aliment important pentru sănătatea ochilor, acesta conținând betacaroten, ceea ce ajută ochii la adaptarea în întuneric, pe lângă restul de vitamine pe care le conține.

Cei care doresc să se îngrijească de sănătatea ochilor trebuie să știe că bamele sunt și ele bune în acest sens. Acestea conțin vitamina A și compuși de carotenoizi, precum betacarotina, luteina sau zeaxatina.

Peștele gras și migdalele, extrem de benefice pentru ochi

Specialiștii spun că peștele gras are o contribuție pozitivă în ceea ce privește sănătatea ochilor, subliniind că cei mai buni pești sunt somonul, macroul și sardinele, pești care conțin vitamina A, D, E, acizi grași și Omega 3.

De asemenea, migdalele sunt și ele o sursă importantă de vitamine pentru organism, însă ar trebui consumate crude. Printre vitaminele pe care le conține se află vitamina E. Specialiștii spun că migdalele reduc pericolul de cataractă, dacă sunt consumate regulat în cantități mai mari.

Morcovii, un alt aliment necesar

Morcovii conțin betacaroten, pe care organismul îl folosește pentru a produce vitamina A. Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor. Fără ea sau în cantități insuficiente, nivelurile scăzute de vitamina A pot duce la uscăciunea ochilor, cicatrizarea corneei, orbirea nocturnă și pierderea vederii.

Fructele și legumele de culoare portocalie și roșie, cum ar fi ardeii roșii, portocalele, căpșunile, broccoli și kiwi, conțin vitamina C, un alt antioxidant, care poate ajuta la prevenirea apariției cataractei.

Alte lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja ochii

Fumatul crește riscul de boli precum degenerescența maculară, cataracta și ochii uscați, spune Dr. Conrady. De asemenea, face mai dificilă tratarea și controlul unor probleme precum tulburările inflamatorii ale ochilor.

Protejați-vă ochii de soare purtând ochelari de soare cu protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB.

Purtați ochelari de protecție sau ochelari de protecție atunci când efectuați proiecte cum ar fi cositul și tunderea, lucrările de construcții, prelucrarea metalelor, tăierea cu ferăstrăul etc., unde sunt posibile proiectile de mare viteză care pot afecta grav ochii.

Nu purtați lentilele de contact peste perioadele recomandate și nu dormiți cu ele noaptea, dacă sunt destinate pentru asta. Spălați-vă pe mâini înainte de a manipula lentilele de contact și dezinfectați-le și înlocuiți-le în mod regulat. Utilizarea necorespunzătoare ar putea duce la infecții ale corneei, ceea ce poate duce la dureri oculare severe și la pierderea vederii și, în cazuri extreme, la pierderea totală a ochiului.

Examinările oftalmologice periodice ar trebui programate la fiecare doi-trei ani până la vârsta de 40 de ani, la fiecare doi ani între 40 și 60 de ani și la fiecare an după 60 de ani pentru ochii sănătoși,

„Când vine vorba de sănătatea noastră, mulți dintre noi au tendința de a considera că ochii noștri sunt de la sine înțeleși”, spune Dr. Conrady. „Practicarea unei bune sănătăți oculare și efectuarea unor examene oftalmologice regulate sunt esențiale pentru a ne menține ochii sănătoși și pentru a preveni problemele de vedere. Identificarea problemelor cât mai devreme posibil poate ajuta la prevenirea sau reducerea pierderii vederii.”