Alimentele care nu se congelează sub nicio formă! Greșeala majoră pe care o fac mulți români. Le poți arunca deja

Nu este niciun secret faptul că de multe ori preferăm să cumpărăm mai multe alimente pentru a pune o parte din ele la congelator, folosindu-le peste o anumită perioadă de timp. Chiar dacă ni se pare o idee foarte bună, specialiștii spun că trebuie să fim foarte atenți ce punem în congelator.

Pe acest fond, specialiștii au făcut o listă cu alimentele care NU ar trebui puse niciodată în congelator, venind și cu explicații în acest sens.

Așadar, roșiile nu ar trebui niciodată congelate deoarece atunci când le scoatem de la congelator este își vor pierde textura, mineralele și gustul.

Tot la capitolul legume le avem pe cele bogate în apă (castraveți, salată verde, ridiche și telină crudă) – acestea își vor pierde textura crocantă și aroma atunci când sunt congelate. De asemenea, verdeața nu ar trebui nici ea congelată, ci ținută într-un sertar al frigiderului.

Avocado este la mare căutare în ultima perioadă, dar ar trebui să nu-l ținem în congelator deoarece se va strica și îl vom arunca. Mierea este un alt aliment care nu trebuie niciodată congelat – aceasta se va îngroșa și se va cristaliza.

Dressing-urile pentru salată și maioneza nu ar trebui niciodată puse în congelator, deoarece își pierd aroma și se separă, nemaifiind bune de nimic – ele ar trebui ținute în frigider. Tot la acest capitol putem vorbi și de salatele pe bază de maioneză – acestea nu îngheață bine, se separă și își pierd aroma.

Pastele fierte și orezul nu trebuie nici ele congelate deoarece devin moi atunci când se vor decongela.

Nici cartofii întregi, cruzi, nu ar trebui ținuți la congelator, deoarece au un conținut ridicat de apă și vor deveni moi la decongelare – ei ar trebui ținuți într-o pivniță sau în alt loc uscat și răcoros.

Ce alimente putem ține la congelator și cât timp

Acum că am terminat de vorbit despre alimentele pe care nu ar trebui să le punem la congelator, este momentul să aducem în discuție că există câteva alimente care nu au niciun dezavantaj atunci când sunt congelate. Totuși, trebuie să luăm aminte cât timp trebuie să le lăsăm în congelator.

Așadar, alimentele care se pot lăsa la congelator sunt:

  • pâinea – poate fi ținută la congelator până la o lună
  • cozonacul și prăjiturile fără creme sau glazuri – pot fi ținute la congelator până la 6 luni
  • peștele – poate fi ținut la congelator doar dacă este foarte proaspăt, timp de 6 luni
  • carnea (foarte proaspătă, împachetată în mai multe straturi de ambalaj pentru a evita deshidratarea) – carnea de porc, pasăre sau vânat se ține până la 9 luni, cea de vită și miel până la un an
  • legumele (blanșate înainte de congelare) – se pot păstra în congelator până la un an
  • fructe – atunci când sunt coapte, dar încă tari sau în formă de piure dacă sunt prea congelate
  • lactate și unt – până la 6 luni
  • ouă – se pot congela doar albușurile timp de 5-6 luni

Dacă vrem să decongelăm anumite alimente este bine să facem acest proces în frigider, deoarece, la temperatura camerei, microorganismele pot începe să atace produsele.

Cuptorul cu microunde este și el recomandat sau poți să pui alimentele în apă rece la temperatura camerei, însă trebuie să te asiguri că apa nu intră în pachet.

De asemenea, este bine să gătim alimentele decongelate în maxim 24 de ore.