Postul intermitent te poate feri de cancer

Postul intermitent. Duminică, 18 februarie 2024, Dr. Virgiliu Stroescu, specialist în endocrinologie, a discutat despre metodele prin care ne putem proteja sănătatea prin alimentație.

Într-un interviu acordat pentru Antena 3 CNN, a subliniat pericolele obiceiurilor nesănătoase și a evidențiat beneficiile postului intermitent în procesul de detoxifiere și pierderea greutății. „Postul intermitent este unul inteligent”, spune el. Ajută la metabolizarea grăsimilor și reducerea riscului de acumulare a grăsimilor abdominale.

Postul intermitent este unul inteligent. Este puțin cam greu, dar este foarte bun. Pentru ca hrana să fie digerată, avem nevoie de glucide. În momentul în care nu mai mâncăm o perioadă glucide și se duc toate rezervele, organismul metabolizează și reduce grăsimile.

Cea mai mare nenorocire pentru un om sănătos este să mănânce seara, pentru că își umple stomacul cu foarte multă hrană și se culcă, iar pentru că organismul trebuie să digere ceea ce a fost mâncat, totul se depune pe burtă, însă grăsimea abdominală este foarte toxică”, a zis el.

Despre postul intermitent

Postul intermitent este un regim alimentar ce presupune reducerea voluntară a aportului caloric, cu până la 25% din totalul de calorii consumate zilnic, pentru o perioadă cuprinsă între 16 și 24 de ore. În funcție de varianta aleasă, se alternează consumul normal de alimente cu perioade de post de 8 până la 24 de ore. După aproximativ 6-10 ore de la ultima masă, organismul începe să utilizeze glucoza rămasă în sânge ca sursă de energie, ceea ce poate determina senzația de foame și scăderea nivelului de energie, în special pentru cei obișnuiți cu trei mese pe zi sau cu o dietă bogată în carbohidrați.

Această senzație inițială de foame poate fi atenuată după două ore, iar corpul se va adapta treptat la noile condiții. După 12-16 ore, organismul își va epuiza rezervele de glicogen și va începe să producă corpi cetonici, crescând dependența de aceștia. În acest timp, temperatura corpului poate scădea, deoarece acesta nu mai digeră alimente.

Pe parcursul postului intermitent, se observă îmbunătățiri ale digestiei, nivelului de colesterol și, în special, reducerea inflamației. După aproximativ 16-18 ore de post, organismul intră în autofagie, un proces de autoregenerare în care elimină substanțele toxice și celulele disfuncționale.

Nucile ne pot feri de cancer

Pe lângă postul intermitent, Dr. Stroescu a vorbit și despre puterea vindecătoare a anumitor alimente. „Alimentele sănătoase sunt cele crude, care ne vindecă”, a zis el. Consumul zilnic de nuci pentru prevenirea cancerului, datorită conținutului lor bogat în seleniu organic.

De altfel, usturoiul este bun pentru curățarea și întărirea organismului. Totuși, este recomandat consumul moderat pentru a evita efectele adverse.

„Alimentele sănătoase sunt cele crude, care ne vindecă. Alimentele care nu pot fi consumate crude (exemplu: fasolea, cartofii) sunt doar sănătoase, nu pot să ne și vindece. Trebuie să mâncăm zilnic un pumn de nuci. Cine mănâncă un pumn de nuci nu face cancer. Nucile au seleniu, iar atunci când le consumăm, mâncăm seleniu organic.

De asemenea, usturoiul ne vindecă și ne curăță tot organismul. Nu trebuie să mănânci usturoi cum mănânci nuci, pentru că, în cantități mari, el poate provoca ulcer. Cu toate acestea, dacă îl consumăm în cantități mici, este extraordinar. Usturoiul este mic, dar foarte puternic”, a explicat el.