Artrita, o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile
Artrita este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile. Sensul afecțiunii poate fi înțeles mai bine prin definiția cuvântului „artrită”, al cărui prefix provine din cuvântul grecesc „arthron”, care înseamnă articulație, în timp ce sufixul „-itis” înseamnă inflamație. Deși artrita poate afecta, practic, orice articulație din corpul uman, de obicei apare la genunchi, șolduri, coloana vertebrală și degete. Probabilitatea de a dezvolta artrită crește odată cu înaintarea în vârstă. Afecțiunea afectează în mod disproporționat femeile. Aproximativ 20% dintre canadienii cu vârsta de peste 15 ani au fost diagnosticați cu artrită.
Există mai multe tipuri de artrită, inclusiv:
- Artrita reumatoidă (AR)
- Osteoartrită
- Gută
- Artrita idiopatică juvenilă
- De ce anumite alimente provoacă crize de artrită
Dieta, în ansamblu, poate avea un impact major asupra sănătății. S-a descoperit că anumite alimente sunt foarte inflamatorii, așa că trebuie evitate pe cât posibil. Alimente precum orezul alb conțin compuși numiți citokine, care favorizează inflamația. Dacă sunt incluse frecvent în alimentație, artrita se poate agrava. Alimentele care declanșează o criză de artrită pot varia în funcție de tipul de artrită. Iată care sunt alimentele ce provoacă crize de artrită, de care trebuie să vă feriți, potrivit Yahoo.com.
Lactatele
Lactatele conțin o proteină numită cazeină, care poate stimula inflamația în jurul articulațiilor, agravând simptomele artritei. Mai mult, unele produse lactate, precum brânza și untul, au conținut ridicat de grăsimi, contribuind la creșterea în greutate și la creșterea presiunii asupra articulațiilor.
Siropul de porumb bogat în fructoză
Un studiu clinic a evaluat impactul negativ al consumului de băuturi răcoritoare îndulcite cu zaharoză și a constatat că băuturile cu sirop de porumb au stimulat direct producția de acid uric. Acidul uric nu numai că favorizează inflamația, dar induce și rezistența la insulină.
Grăsimile saturate
Grăsimile saturate și grăsimile trans sunt nocive deoarece cresc nivelurile de inflamație din organism și contribuie la alte riscuri pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă. În plus, grăsimile saturate afectează indirect artrita, contribuind la creșterea în greutate.
Zahărul rafinat
Produsele pe bază de zahăr rafinat au efecte inflamatorii în fluxul sanguin. De asemenea, contribuie la creșterea în greutate, agravând indirect artrita.
Pastele
Consumul de paste poate agrava artrita, deoarece acestea conțin gluten. Glutenul declanșează un răspuns imunitar inflamator. Alegeți alternative fără grâu, cum ar fi orezul brun, pastele de linte sau quinoa.
Carnea roșie
Carnea roșie trebuie evitată mai ales de persoanele cu gută, deoarece conține purine, pe care organismul le transformă în acid uric. Guta rezultă din excesul de acid uric din sânge. Alte alimente care conțin purine sunt carnea de porc, organele și unele fructe de mare.
Alimentele procesate
Alimentele procesate conțin, de obicei, mai multe ingrediente. Acestea au un impact negativ asupra simptomelor artritei, deoarece sunt greu de digerat de organism.