Comoditatea pe care o oferă în lumea de azi alimentele congelate nu ne costă doar sănătatea, ci și riscul de a ne îngrășa văzând cu ochii. Un astfel de produs congelat la care dăm fuga în frigider când suntem prea obosiți pentru a pregăti o cină, după o zi obositoare, este pizza congelată.

Și nu e de mirare că multă lume pune în farfurie acest produs congelat: se prepară în câteva clipe și, de obicei, este accesibilă ca preț.

Așa cum arată acest site, pizza congelată este mai nocivă decât s-a crezut inițial, în special din cauza nivelurilor ridicate de grăsimi saturate, sodiu și carbohidrați rafinați. Experții spun că ar trebui să o evitați cât mai mult posibil, dacă țineți la sănătate.

Pizza congelată este unul dintre cei mari inamici când vine vorba de grăsimea viscerală și cu siguranță nu ar trebui mâncată frecvent. Este făcută cu un aluat procesat, sos, pepperoni și brânză, care duc la creșterea în greutate din cauza ingredientelor pline de grăsime.

Pizza congelată, grăsimi și carbohidrați rafinați

Toate aceste ingrediente procesate sunt dăunătoare, având cantități mari de grăsimi și calorii, fără nicio valoare nutritivă.

”Dacă o felie de pizza, mâncată ocazional, nu vă va ucide, consumul regulat de pizza congelată poate crește riscul unor boli de inimă și de a pune multe kilograme în plus”, avertizează medicul nutriționist Trista Best.

Unul dintre numitorii comuni ai pizzelor congelate, indiferent de fabricant, este conținutul extrem de ridicat de sodiu. Într-o singură felie, băgăm în noi nu mai puțin 760 de mg de sodiu. La fel și în cazul caloriilor din grăsimi, în special din grăsimile saturate.

O pizza congelată conține 12 grame de grăsime, dintre care 5 sunt grăsimi saturate. Acest tip de pizza are și niveluri mai mari de carbohidrați rafinați, de obicei sub formă de făină albă.

Carbohidrații rafinați pot crea probleme, deoarece sunt tipurile de carbohidrați care au fost procesați până la punctul în care pierd mult din valoarea nutritivă, inclusiv din fibre.

Cartofii prăjiți egal grăsimi și calorii la pungă

Dacă cumpărați cartofi prăjiți congelați, atunci ar trebui să vă uitați întotdeauna la ingrediente, deoarece, de cele mai multe ori, includ uleiuri de gătit și sare adăugate.

Dieteticianul Janet Coleman susține că „de obicei, când comandăm cartofi prăjiți, primim, de fapt, grăsimi și calorii”.

Plăcintele congelate cu pui ne „ajută” la grăsimea viscerală

Acest tip de plăcinte nu au nimic de-a face cu plăcintele de casă, care sunt sănătoase. Sun bogate în aditivi, iar excesul de calorii și grăsimi poate duce la creșterea în greutate.

Chiar dacă plăcintele cu pui promit că ne asigură proteinele necesare datorită cărnii de pui, Best spune: „Cel mai important element pentru sănătate, când tratăm răceala sau gripa cu supă de pui este conținutul de cisteină al puiului.

Cisteina este un aminoacid care se găsește în pui și este motivul principal pentru care plăcinta cu pui pare a fi un remediu eficient pentru răceala comună. Din păcate, aici se termină caracteristicile sănătoase și cu siguranță pot fi obținute prin rețete mai sănătoase”.

Conținutul extrem de mare de grăsimi al plăcintelor congelate poate duce la grăsime viscerală.

„În timp ce puiul este o proteină animală slabă, celelalte ingrediente, precum laptele, untul și uleiul, sunt bogate în grăsimi saturate și trans. O dietă care conține cantități mari din aceste grăsimi poate duce la boli de inimă și obezitate”, explică Best.

Produsele de patiserie

Produsele de patiserie sunt delicioase și se potrivesc perfect cu o ceașcă de ceai sau cafea. Dar, subliniază Best, acestea sunt bogate în grăsimi saturate. „Acest lucru crește riscul de boli cardiovasculare și riscul de diabet de tip 2 și obezitate”, a adăugat ea.