Mai mult, unii evită produsele congelate, considerând că produsele proaspete, din supermarket, sunt mai sănătoase. Nu doar că produsele congelate și conservate pot fi la fel de hrănitoare ca fructele și legumele proaspete, ba chiar, în unele cazuri, pot fi mai hrănitoare.

Alimentele congelate pot fi pline de nutrienți și vitamine, așa că renunțați la aceste prejudecăți și adăugați-le în coșul de cumpărături, potrivit HuffingtonPost.

Metodele folosite pentru congelarea și conservarea alimentelor previn deteriorarea și scad cantitatea de nutrienți care se pierd, deoarece opresc aceste procese. Conservarea implică adăugarea căldurii în alimente, de obicei, folosind temperaturi între 120-140 °C. Chiar dacă alimentele sunt supuse acestor temperaturi câteva minute, acest lucru inactivează anumite enzime, distrugând majoritatea microorganismelor, prevenind stricarea alimentelor și ajutând să nu se piardă nutrienți importanți.

Desigur, totul depinde și de tipul de alimente congelate. Fructele și legumele congelate și conservate sunt considerate sănătoase. Dacă vreți să economisiți bani și să fiți sănătoși, nu evitați aceste produse congelate.

1. Mazărea congelată

Mazărea congelată poate fi servită ca atare, sotată, sau adăugată în ghiveci, tocană, piure de cartofi și chiar în supe. Mazarea conține minerale, inclusiv magneziu, potasiu și calciu și este bogată în nutrienți antioxidanți precum vitamina C, dar și fitonutrienți, inclusiv carotenoizi și flavonoli.

2. Broccoli congelat

Garnitura cea mai sănătoasă pentru o friptură, broccoli este o legumă versatilă, bogată în antioxidanți care pot reduce inflamația, ajută sistemul imunitar și pot îmbunătăți sănătatea inimii. Nu trebuie decongelat și are nevoie doar de 5-10 minute pentru a se găti.

3. Usturoiul tocat congelat

Adăugat în numeroase preparate, usturoiul are proprietăți antibiotice și este excelent pentru sistemul imunitar, hipertensiune arterială și sănătatea creierului. Păstrarea unei pungi de usturoi tocat în congelator va economisi bani și timp. Nu își pierde aroma, decât foarte puțin, atunci când este înghețat.

4. Afinele congelate

Cercetările experților de la Universitatea de Stat din Dakota de Sud au  indicat că afinele congelate conțin mulți antioxidanți, care pot ajuta la combaterea bolilor, inclusiv a cancerului. De asemenea, zmeura congelată este o sursă excelentă de vitamina C, care ajută sistemul imunitar.

5. Cartofii dulci congelați

Cartofii dulci congelați tind să fie mai scumpi decât cartofii dulci proaspeți, dar congelarea nu-i face să piardă nutrienți. De fapt, cei congelați au mai mult betacaroten, care se transformă în vitamina A, necesară pentru sănătatea pielii și a ochilor.

6. Peștele congelat

Congelarea nu elimină valoarea nutritivă a peștelui. Este o veste bună, pentru că peștele conține acizi grași omega-3 și vitamine precum vitamina D și B2. De asemenea, conține fier, zinc, iod și magneziu, excelente pentru imunitate și sănătatea inimii.

Deși unii nutrienți se pot pierde în timpul proceselor de albire, congelare și conservare, în multe cazuri alimentele păstrează nutrienți mai importanți decât dacă ar fi fost culese acum și trimise direct la supermarket.

Conform studiilor, conținutul de vitamine din afinele congelate este comparabil, și uneori chiar mai mare, decât cel al afinelor proaspete. Dacă piersicile conservate pot pierde substanțe nutritive în timpul procesului de conservare, practic nu există nicio modificare a nivelurilor de nutrienți chiar și după trei luni de depozitare.