Adevărul despre mâncarea de post. Pericol pentru cei care țin Postul Paștelui: Ne intoxicăm

mâncare de post, Postul Paștelui

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre alimentele de post! Se pare că uneori, acestea ne pot face mai mult rău decât bine. Un medic a explicat motivele, dar și cum ar trebui să avem în farfurie într-o zi de post.

Alimentele de post pot fi un pericol pentru sănătate

Adevărul despre alimentele de post! Datorită restricțiilor privind consumul produselor de origine animală, credincioșii sunt susceptibili să consume alimente extrem de nesănătoase în timpul postului Paștelui.

Trecerea prin cele 48 de zile de post nu este o sarcină ușoară. În această perioadă, este crucial să ne asigurăm aportul zilnic de vitamine și minerale dintr-o alimentație restrictivă specifică acestei perioade.

Multe persoane fac greșeli în ceea ce privește alimentația, consumând în mod regulat produse care sunt foarte bogate în calorii.

Există anumite alimente pe care toți cei care urmează Postul Paștelui ar trebui să le evite, conform medicului Laura Ene. Iar unul dintre acestea fi pateul vegetal.

„Într-adevăr, postul ar trebui să fie o perioadă de detoxifiere, iar noi cu toate alimentele pe care le avem la îndemână în comerț, din păcate, mai degrabă ne intoxicăm cu E-uri și cu alimente procesate”, a declarat ea pentru Antena 3 CNN.

Medicul Laura Ene / SURSA FOTO: Facebook, Laura Ene

Ce ar trebui să consumăm în perioada Postului?

Medicul recomandă să optăm pentru alimente cât mai curate și mai puțin procesate. Dimineața, putem să consumăm o felie sau chiar două de pâine integrală cu humus sau fasole bătută, alături de care să adăugăm un ardei sau un castravete.

Ar trebui să fie suficient pentru a evita pateurile vegetale din comerț, deoarece acestea sunt bogate în E-uri și au aceleași probleme ca și mezelurile în ceea ce privește impactul lor asupra sănătății pe termen lung.

Pentru masa de prânz se poate opta pentru orez integral, paste integrale, cartofi copti sau o mâncare de mazăre. Să evităm însă prăjelile în timpul Postului Paștelui, deoarece acestea pot afecta silueta, precizează Laura Ene.

De obicei, ieșim din post cu mai multe kilograme decât am intrat din cauza acestor excese alimentare. Nu ar trebui să uităm să includem în dietă nuci, alune și migdale, însă în cantități moderate, nu mai mult de 30g pe zi.

Cât costă să ții post în 2024?

Postul Paștelui ortodox a început astăzi, pe 18 martie și se va încheia pe 4 mai, având o durată de 48 de zile. În această perioadă, creștinii care aleg să țină postul se abțin de la consumul de produse provenite de la animale. Consumul de pește este permis doar în două zile: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 28 aprilie, de Florii. Acest post este considerat cel mai aspru din întregul an liturgic.

Alimentele permise în timpul postului includ fructe, legume, leguminoase și verdețuri. Proteinele pot fi obținute din alimente precum soia, avocado, spanac, mazăre, cartofi, năut, fasole și linte.

Iată prețurile produselor de post cele mai frecvent achiziționate în această perioadă:

  • roșii: 6-8 lei/ kg
  • salată verde: 3 lei/ bucata
  • varză: 3 lei/ kg
  • castraveți: 5-8 lei/ kg
  • soia boabe: 20 de lei/ kg
  • fasole albă: 12-15 lei/ kg
  • năut crud: 15 lei/ kg
  • linte: 12-20 de lei/ kg
  • soia granule sau felii: 5 lei/ pachet de 150 g
  • quinoa albă: 15 lei/ 250 g
  • tofu: 9,5 lei/ pachet
  • mere: 4-6 lei/kg
  • banane: 6-7 lei/ kg
  • struguri: 10-12 lei/ kg
  • fulgi de porumb: 10 lei/ kg
  • fulgi de ovăz: 10 lei/ 500 g