Inspectorii ANSVSA au retras foarte multe alimente de pe rafturile magazinelor după ce au descoperit substanțe periculoase. Printre acestea se află înghețata, dulciurile, deserturile, mai multe feluri de legume și fructe, dar și carne.
Inspectorii ANSVSA au retras foarte multe alimente
De la începutul lunii februarie și până în momentul de față, ANSVSA a retras din magazine 11 produse alimentare. Potrivit inspectorilor, 10% dintre produsele alimentare nu sunt ceea ce spune eticheta că sunt.
Acest lucru se reflectă în numărul produselor retrase de la raft. În medie, au fost retrase de la raft 42 de alimente pe an.
Consumul în exces al alimentelor contaminate cu diverse substanțe poate duce la la un tip sever de otrăvire, potrivit unui studiu recent.
Aceasta afectează în special femeile însărcinate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, dar și persoanele cu o imunitate scăzută.
Specialiștii de la Autoritatea Națională Fitosanitară au analizat peste 1.300 de probe de legume
La rândul lor, specialiștii de la Autoritatea Națională Fitosanitară au analizat peste 1.300 de probe de legume din România.
Astfel, au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase. Cele mai periculoase produse vin din Turcia, China și America Latină.
Un sortiment de cremă tartinabilă cu spanac a fost retras de la vânzare din magazinele Mega Image
De exemplu, un sortiment de cremă tartinabilă cu spanac a fost retras recent de la vânzare din magazinele Mega Image. Acest sortiment putea conţine „urme de corp străin”, iar consumatorii erau sfătuiţi să nu consume produsele din loturile retrase şi să le distrugă sau să le returneze.
Potrivit ANSVSA, Mega Image a retras de la vânzare produsul ECO Cremă tartinabilă vegan cu spanac, loturile 2402003D, L2403058C, 405093FG cu datele de expirare: 3 februarie 2024, 27 martie 2024 şi 3 mai 2024.
„Retragerea produsului de pe piaţă şi rechemarea acestuia de la consumatori au fost declanşate la solicitarea furnizorului, produsul poate prezenta urme de corp străin. Toate produsele retrase urmează a fi distruse”, au transmis inspectorii.
Potrivit specialiștilor, consumatorii sunt sfătuiţi să nu consume produsele din aceste loturi şi să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care s-a achiziţionat produsul, împreună cu bonul fiscal.
De asemenea, consumatorii au fost rugaţi să returneze produsul până la data de 30 iunie.