În cazul unor produse foarte perisabile, cum ar fi salata, oamenii de știință analizează cât de multă activitate microbiană este prezentă după un anumit număr de zile, deoarece bacteriile pot apărea înainte ca cineva să poată detecta alterarea produsului.
Activebeat arată care sunt cele mai riscante alimente, de care ar trebui să stăm departe dacă termenul lor a expirat.

Ouăle, una dintre cele mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor

Ouăle sunt au un element de bază pentru micul dejun. Atenție însă: ouăle vechi sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor alimentare. Consumul unui ou stricat poate provoca disconfort abdominal, gaze, diaree și toxiinfecții alimentare care ne pot băga în spital. Dacă păstrați ouăle în frigider, le puteți mânca în siguranță timp de până la patru săptămâni după ce au fost ambalate. Nu riscați după această perioadă!

Carnea de vită, un pericol dacă nu e gătită cum trebuie

Bacteriile E. coli sunt cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare. Acești microbi provin din intestinele de bovine și, ca atare, sunt prezenți, într-o măsură mai mare sau mai mică, în aproape toate produsele din carne de vită. Dacă este procesată și manipulată în siguranță, nu va deveni o problemă.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, asigurați-vă întotdeauna că o gătiți bine înainte de a o consuma. Și, cel mai important: nu ar trebui să o consumați niciodată după data de expirare.

Cu brânzeturile moi s-ar putea să ajungeți direct la spital cu listeria!

În cazul brânzeturilor tari, cum ar fi brânza cheddar, este bine să tăiați marginile exterioare dacă dau semne de apariție a mucegaiului. Această practică nu se aplică brânzeturilor moi, cum ar fi brie. Dacă observați mucegai pe marginea brânzeturilor moi, nu le mâncați. S-ar putea să ajungeți direct la spital cu listeria.
În general, produsele lactate prezintă un risc crescut de toxiinfecții alimentare, deoarece mai toate conțin cantități semnificative de bacterii. Brânza trebuie păstrată întotdeauna bine înfășurată, în frigider, și nu ar trebui mâncată niciodată după data expirării.

Și puiul ne poate provoca probleme grave de sănătate

Produsele din carne de pasăre, inclusiv carnea de pui, prezintă unul dintre cele mai mari riscuri de toxiinfecție alimentară. Contaminarea încrucișată poate fi o problemă, așa că nu depozitați niciodată carnea de pui crudă și carnea de vită, una lângă cealaltă, în frigider.

Când manipulați pui congelat, asigurați-vă că este dezghețat 100% înainte de a începe să-l gătiți!

Pâinea de secară nu mai trebuie consumată după expirare

Anumite soiuri de pâine nu au o perioadă de valabilitate foarte lungă. În timp ce pâinea de secară tinde să dureze mult mai mult, odată ce a trecut de data de expirare, nu mai trebuie consumată.
Food Network explică: ”Poate începe să dezvolte o ciupercă a cerealelor, numită ergot, care conține substanțele chimice precum ergotamină și acid lisergic. Aceste substanțe chimice pot provoca otrăvire cu ergot, care duce la halucinații”.