Potrivit Howstuffworks, anumite alimente expirate sunt considerate – cel puțin de către autoritățile de reglementare din SUA – suficient de bune pentru a fi mâncate. Un baton de ovăz sau o tabletă de ciocolată care a început să devină albicioasă s-ar putea să nu aibă un gust foarte bun, dar pot fi consumate fără să fie un pericol pentru sănătate
Datele de expirare și riscul de intoxicație alimentară
De fapt, datele de expirare ale alimentelor pe care le cumpără americanii nu prea au de-a face cu riscul de intoxicație alimentară. De exemplu, un pui pe care neglijați să-l băgați la congelator ar putea deveni o bombă de bacterii în câteva ore și complet nesigur de consumat, indiferent de ce scrie pe ambalaj ca dată de expirare.
Oamenii de știință din domeniul alimentației determină datele de expirare după ce observă în cât timp un aliment începe să-și piardă calitatea (schimbarea texturii, pierderea aromei) în condiții adecvate de depozitare. Dar tot ei recunosc că asta nu înseamnă că acele produse sunt periculoase dacă le mâncăm.
Activitate microbiană prezentă după un anumit număr de zile
În cazul unor produse foarte perisabile, cum ar fi salatele, oamenii de știință analizează cât de multă activitate microbiană este prezentă după un anumit număr de zile, deoarece bacteriile ar putea apărea înainte ca cineva să poată detecta alterarea produsului.
Atenție la miros, culoare sau arome neplăcute
În general, dacă ați cumpărat un produs alimentar perisabil înainte de data expirării sale și îl țineți la frigider, acesta se va pastra destul de mult. Ouăle, de exemplu, pot fi folosite până la cinci săptămâni. Merele proaspete se vor păstra câteva luni la frigider.
Esențial este însă să fiți atenți la o serie de semne care pot indica faptul că alimentele s-au stricat: mirosul, culoarea sau arome neplăcute.
De asemenea, luați în considerare utilizarea congelatorului pentru a extinde perioada de consum pentru unele alimente.
Deteriorare a calităţii
Alimentele uscate, pecum orezul sau fasolea boabe, pot face diverse gângănii, dar nici acestea nu au o dată de expirare bătută în cuie. Singurul dezavantaj este că, în timp, se observă o deteriorare a calităţii, cum ar fi gustul amărui. Alte produse „supravieţuiesc” multă vreme de la expirare prin îngheţ la -18 grade Celsius. Este şi cazul cărnii și chiar al albuşurilor.
Nici zahărul nu are termen de valabilitate. Depozitat în condiţii optim, adică umiditate cel mult 70%, ambalat în condiţii igienice , zahărul poate fi consumat fără probleme după data de pe ambalaj.