Alimentele fermentate. Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când le mâncăm

alimente fermentate

SURSA FOTO: Dreamstime

Alimentele fermentate au fost un element de bază în tradițiile culinare din întreaga lume de secole, apreciate nu numai pentru aromele unice și beneficiile de conservare, ci și pentru proprietățile de promovare a sănătății.

Arta fermentației, un proces care implică descompunerea componentelor alimentare de către bacterii, drojdii sau alte microorganisme, îmbogățește alimentele cu probiotice, enzime, vitamine și minerale.

Doriți să culegeți beneficiile alimentelor fermentate? Iată cele mai bune alimente fermentate pe care le poți adăuga în dietă, conform Arnienicola.

Iaurtul

Iaurtul este un produs lactat obținut prin fermentarea laptelui cu o cultură de iaurt. Oferă proteine ​​și calciu și este bogat în probiotice, bacterii benefice care pot ajuta digestia și sănătatea intestinului. Este versatil și poate fi savurat singur, cu fructe și granola, sau ca parte a mâncărurilor sărate.

Chefirul

Este o băutura din lapte fermentat care are un gust ușor efervescent. Este similar cu iaurtul, dar conține o varietate mai mare de probiotice, care pot contribui la o microbiotă intestinală sănătoasă.

De asemenea, chefirul este bine tolerat de persoanele care au intoleranță la lactoză, din cauza procesului de fermentație care descompune o mare parte a lactozei.

Poate fi consumat ca atare, adăugat la smoothie-uri sau folosit ca bază pentru sosurile de salată.

Oțetul de mere

Este un tip de oțet care include proteine, enzime și bacterii prietenoase cu intestinul, benefice pentru sănătate.

Este adesea folosit la marinadă și a fost asociat cu beneficii pentru sănătate, inclusiv niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge, gestionarea greutății și funcție digestivă.

Brânzeturi fermentate

Multe tipuri de brânză sunt fermentate, ceea ce poate contribui la aromele și texturile lor complexe. Brânzeturile fermentate conțin culturi de bacterii vii care pot oferi beneficii probiotice.

Brânzeturile crude și nepasteurizate au un nivel mai ridicat de probiotice. Brânza este, de asemenea, o sursă bună de proteine, calciu și alți nutrienți.

Tempeh

Tempeh este un produs din soia obținut prin fermentarea boabelor de soia gătite și apoi formarea lor într-o preparat ferm și dens.

Este o sursă de proteine ​​de bază în multe diete vegetariene și vegane datorită conținutului său ridicat de proteine ​​și, de asemenea, este bogat în fibre și vitamine. Procesul de fermentație nu numai că face boabele de soia mai digerabile, dar produce și agenți antibiotici naturali care pot crește rezistența organismului la infecții.

Kombucha

Kombucha este un ceai fermentat, ușor efervescent, obținut de obicei prin fermentarea ceaiului negru sau verde îndulcit cu o cultură simbiotică de bacterii și drojdie (SCOBY). Kombucha a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, un sistem digestiv mai sănătos și detoxifiere.

SURSA FOTO: Dreamstime

Natto

Natto este o mâncare tradițională japoneză obținută prin fermentarea boabelor de soia. Are o aromă puternică distinctă, un miros înțepător și o textură lipicioasă, foarte hrănitoare. Natto este o sursă excelentă de proteine, fibre, vitamine și minerale, inclusiv vitamina K2, care este importantă pentru sănătatea oaselor și a sistemului cardiovascular

Varza murată

Ținută la sare timp de câteva săptămâni, varza fermentează încet. Bacteriile de acid lactic sunt cele care determină fermentarea în cazul verzei murate.

În plus, deși este săracă în calorii, varza murată conține probiotice, fibre, vitamina C și vitamina K din belșug.

SURSA FOTO: Dreamstime

Miso

Făcut din boabe de soia întregi, combinate cu bacteriile „starter” koji, sare și orez sau orz, acest condiment sub formă de pastă este grozav când este amestecat în sosuri sau în alte alimente.

Murăturile

Castraveții murați în sare sunt o adevărată bucurie pentru papilele gustative și conțin bacterii probiotice, dar și vitamine și minerale.

Măsline

Măslinele sunt supuse unui proces de fermentare care le îmbunătățește aroma. Fermentarea ajută la dezvoltarea gustului caracteristic al măslinelor și contribuie la prezența culturilor probiotice.

Măslinele sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, considerate grăsimi sănătoase pentru inimă. Conțin și vitamina E, fier, cupru și calciu.