Se pare că tipul de alimente pe care le consumăm pot fi o modalitate eficientă de a face față stresului. Cel puțin așa reiese din studiul realizat de cercetătorii irlandezi de la APC Microbiome Ireland. Cercetarea lor a arătat că un consum zilnic de alimente fermentate și fibre, timp de patru săptămâni, a avut un efect semnificativ asupra scăderii nivelului de stres, scrie The Conversation.
În ultimul deceniu, numeroase cercetări au arătat că dieta poate avea un impact uriaș asupra sănătății mintale. De fapt, o alimentație sănătoasă poate chiar să reducă riscul apariției unor boli mintale.
În timp ce cercetări anterioare au arătat că stresul și comportamentul sunt legate de microbiom, până acum nu era clar dacă schimbarea dietei, prin urmare și a microbiomului, ar putea avea efecte clare asupra nivelului de stres.
Studiul și-a propus să arate care este legătura dintre dietă și nivelul de stres
Acest studiu și-a propus să facă asta, așa că a recrutat 45 de oameni sănătoși, dintre care jumătate femei, cu diete relativ sărace în fibre. Participanții au fost împărțiți în două grupuri și li s-a repartizat, aleatoriu, o dietă, timp de patru săptămâni.
Jumătate dintre ei au primit o dietă concepută de nutriționistul Dr Kirsten Berding, care a crescut cantitatea de alimente prebiotice și fermentate. Aceștia au consumat, zilnic, 6-8 porții de fructe și legume bogate în fibre prebiotice (cum ar fi ceapa, prazul, varza, mere, banane și ovăz), 5-8 porții de cereale și 3-4 porții de leguminoase pe săptămână.
De asemenea, au consumat, zilnic, 2-3 porții de alimente fermentate (varza murată, chefir și kombucha).
Participanții la dieta de control au primit doar sfaturi alimentare generale, bazate pe piramida alimentară sănătoasă.
Mai puțin stres la cei care au consumat alimente prebiotice și fermentate
Cei care au urmat dieta nutriționistului Kirsten Berding au raportat că s-au simțit mai puțin stresați, în comparație cu cei care au urmat dieta de control. A existat, de asemenea, o corelație directă între modul în care participanții au urmat cu strictețe dieta și nivelul lor de stres, cei care au consumat mai multe alimente psihobiotice în perioada de patru săptămâni raportând cea mai mare reducere a nivelurilor de stres percepute.
În plus, calitatea somnului s-a îmbunătățit în ambele grupuri, deși cei cu dieta psihobiotică au raportat îmbunătățiri mai mari ale somnului.
Unele substanțe chimice au fost asociate cu sănătatea mintală
Dieta psihobiotică a provocat doar modificări subtile în compoziția și funcția microbilor din intestin. Cu toate acestea, s-au observat modificări semnificative ale nivelului anumitor substanțe chimice-cheie produse de acești microbi intestinali.
Unele dintre aceste substanțe chimice au fost asociate cu sănătatea mintală, ceea ce ar putea explica de ce participanții la dietă au raportat că se simt mai puțin stresați.
În concluzie, studiul experților irlandezi oferă dovezi despre faptul că o modalitate eficientă de a reduce stresul poate fi prin dietă. Rămâne de văzut dacă aceste rezultate pot fi aplicate și persoanelor care suferă de tulburări legate de stres, cum ar fi anxietatea și depresia. De asemenea, cercetarea aduce dovezi suplimentare ale legăturii dintre dietă, microbiom și sănătatea mintală.