Alimentele ultraprocesate sunt direct legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate. Cele mai recente analize de acest gen din lume arată un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, sănătate mintală și deces prematur.
Pericolul din alimentele ultraprocesate
Constatările din prima analiză globală cuprinzătoare vin pe fondul creșterii rapide a consumului global de alimente ultraprocesate, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și mâncarea rapidă.
În Regatul Unit și în SUA, mai mult de jumătate din dieta medie constă acum în alimente ultraprocesate, scrie The Guardian. Pentru unii, în special pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau care provin din zone defavorizate, o dietă care cuprinde până la 80% alimente ultraprocesate este tipică.
Constatările publicate sugerează că dietele bogate în astfel de alimente pot fi dăunătoare pentru multe elemente de sănătate. Rezultatele analizei care a implicat aproape 10 milioane de persoane au subliniat necesitatea unor măsuri pentru a viza și a reduce expunerea la aceste alimente, au declarat cercetătorii.
La analiză au participat experți de la o serie de instituții de top, printre care Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din SUA, Universitatea din Sydney și Universitatea Sorbona din Franța.
„În general, au fost găsite asocieri directe între expunerea la alimentele ultraprocesate și 32 de parametri de sănătate care cuprind mortalitatea, cancerul și rezultatele privind sănătatea mentală, respiratorie, cardiovasculară, gastrointestinală și metabolică”, au concluzionat experții.
„O expunere mai mare la alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc mai mare de influențe negative pentru sănătate, în special cardiometabolice, tulburări mentale comune și mortalitate.
Aceste constatări oferă o justificare pentru dezvoltarea și evaluarea eficacității utilizării măsurilor bazate pe populație și pe sănătatea publică pentru a viza și a reduce expunerea alimentară la alimente ultraprocesate pentru îmbunătățirea sănătății umane”, au adăugat aceștia.
Aceste alimente conțin adesea coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi
Alimentele ultraprocesate, inclusiv produsele de patiserie și gustările ambalate, băuturile carbogazoase, cerealele zaharoase și mâncărurile gata preparate sau gata preparate, sunt supuse unor procese industriale multiple și conțin adesea coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. Aceste produse tind, de asemenea, să aibă un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și/sau sare adăugate, dar sunt sărace în vitamine și fibre.
Studii anterioare au asociat alimentele ultraprocesate cu o stare de sănătate precară, dar nicio analiză cuprinzătoare nu a oferit până acum o evaluare amplă a dovezilor din acest domeniu.
Pentru a acoperi acest decalaj, cercetătorii au efectuat o analiză umbrelă – un rezumat al dovezilor de nivel înalt – a 45 de meta-analize distincte reunite din 14 articole de analiză care asociază alimentele ultraprocesate cu influențele negative pentru sănătate.
Articolele de analiză au fost toate publicate în ultimii trei ani și au implicat 9,9 milioane de persoane. Niciunul nu a fost finanțat de companii implicate în producția de alimente ultraprocesate.
Cercetătorii au clasificat dovezile ca fiind convingătoare, foarte sugestive, sugestive, slabe sau fără dovezi. De asemenea, au evaluat calitatea dovezilor ca fiind ridicată, moderată, scăzută sau foarte scăzută.
În general, rezultatele arată că o expunere mai mare la alimente ultraprocesate a fost asociată în mod constant cu un risc mai mare de 32 de rezultate negative pentru sănătate.
Cercetătorii au clasificat dovezile în mai multe categorii
Dovezile convingătoare au arătat că o expunere mai mare la astfel de alimente a fost asociată cu un risc cu aproximativ 50% mai mare de deces legat de bolile cardiovasculare, cu un risc cu 48 până la 53% mai mare de anxietate și de tulburări mentale comune și cu un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2.
Dovezile extrem de sugestive au indicat, de asemenea, că un aport mai mare a fost asociat cu un risc cu 21% mai mare de deces din orice cauză, cu un risc cu 40 până la 66% mai mare de deces legat de boli cardiovasculare, obezitate, diabet de tip 2 și probleme de somn și cu un risc cu 22% mai mare de depresie.
Au existat, de asemenea, dovezi privind asocierile dintre alimentele ultraprocesate și astm, sănătatea gastrointestinală, unele tipuri de cancer și factorii de risc cardiometabolic, cum ar fi grăsimile ridicate din sânge și nivelurile scăzute de colesterol „bun”, deși cercetătorii au avertizat că dovezile privind aceste legături rămân limitate.
Cercetătorii au recunoscut mai multe limitări ale analizei generale, inclusiv faptul că nu au putut exclude posibilitatea ca alți factori nemăsurați și variațiile în evaluarea aportului de alimente ultraprocesate să fi influențat rezultatele lor.