Unele alimente mâncate zilnic de cetățenii români sunt interzise în alte state. Străinii NU pun gura pe ele. Despre ce produse alimentare este vorba mai exact?
Alimente mâncate zilnic de români, dar interzise în alte state
Pe rafturile magazinelor din România se găsesc numeroase alimente, care sunt interzise în alte țări, fiind considerate periculoase, în special pentru copii. Pe „lista neagră” se numără:
- ouăle de ciocolată cu surprize (sunt interzise în Statele Unite ale Americii din cauza pieselor din plastic din interiorul lor, considerate un pericol pentru copii);
- guma de mestecat (este interzisă în Singapore, cu excepția cazului în care are un beneficiu terapeutic, cum ar fi ajutarea în renunțarea la fumat);
- semințele de mac (sunt interzise în diverse țări, printre care Taiwan, Singapore, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite deoarece sunt „substanțe” controlate de legislația antidrog);
- pateu de rață, gâscă (este interzis în cum ar fi Germania, India și California);
- laptele crud (este interzis în Canada, Scoția, Australia și multe state din SUA din cauza reglementărilor stricte de igienă, care vizează potențialii microbi din laptele crud);
Se interzic reclamele la alimentele nesănătoase
Membri ai Parlamentului României din diverse formațiuni politice, inclusiv PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale, au prezentat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea legii audiovizualului. Potrivit acestei propuneri legislative, reclamele pentru produse alimentare considerate nesănătoase ar putea fi interzise în timpul programelor dedicate copiilor.
Conform acestei inițiative legislative, se propune interzicerea difuzării de publicitate și teleshopping care promovează produse alimentare și băuturi cu un conținut semnificativ de compuși dăunători sănătății, cum ar fi:
- acizii grași trans;
- grăsimile;
- sarea;
- sodiul;
- zahărul;
- îndulcitorii;
- aditivii alimentari.
Această măsură ar trebui aplicată în timpul emisiunilor dedicate copiilor și în comunicările comerciale audiovizuale destinate minorilor. De asemenea, este propusă interzicerea prezentării minorilor consumând astfel de produse în reclamele adresate lor. Propunerea legislativă stipulează și obligația ca publicitatea pentru aceste produse să fie însoțită de un text și/sau un mesaj sonor care informează publicul că produsul nu este destinat minorilor.
În plus, reclamele care promovează astfel de produse ar trebui să se încheie cu un avertisment sonor și vizual: „Consumul excesiv de acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari poate afecta grav sănătatea.” Supravegherea respectării acestor interdicții ar urma să fie asigurată de Consiliul Național al Audiovizualului și de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.