Alimentele evitate de medicii gastroenterologi
Majoritatea medicilor și nutriționiștilor avertizează că privarea completă de alimentele pe care le iubim se va întoarce la un moment dat împotriva noastră, determinându-ne să mâncăm mult mai mult decât ar trebui.
Există, însă, anumite alimente pe care medicii gastroenterologi, specializați în sănătatea intestinului și a tractului digestiv, le evită în procent de 100%, potrivit Huffington Post.
Niciunul din aceste alimente nu îți va lua ani din viață dacă le consumi din când în când, dar există câteva pe care medicii nu le consumă niciodată, recomandând să faceți același lucru.
Iată care sunt cele 6 alimente incluse pe „lista neagră” a specialiștilor.
Batoane proteice
În timp ce unele sunt făcute din fructe și nuci adevărate dr. Harmony Allison, gastroenterolog la Tufts Medical Center, spune că nu le mănâncă niciodată pe cele foarte procesate. Ea susține că batoanele proteice super-procesate pot duce la balonare și gaze.
„Nu mănânc niciodată batoane „proteice”. ”Tind să fie foarte procesate și să conțină mulți aditivi”, a spus ea.
„Poți obține aceeași cantitate de proteine într-o cană de lapte, o porție de unt de arahide, nuci sau semințe de dovleac”, sfătuiește medicul.
Carnea roșie
„Evit carnea roșie, în special fripturile și burgerii”, afirmă dr. Reezwana Chowdhury, medic gastroenterolog la Johns Hopkins.
„Carnea roșie și carnea procesată cresc riscul de cancer de colon și polipi de colon. Sunt bogate în grăsimi saturate. Riscul de cancer de colon este mai mare la cei care consumă mai mult de 100 de grame pe zi”, adaugă ea.
Consumul de carne procesată, de patru sau mai multe ori pe săptămână, poate duce la un risc crescut de cancer de colon cu până la 20%.
Hot-dog și mezeluri
Dr. Rabia De Latour, gastroenterolog și profesor asistent de medicină la NYU Grossman School of Medicine, se ferește de cărnurile procesate, adică de tot ce înseamnă mezeluri.
„Carnea roșie și procesată prezintă un risc mai mare de cancer colorectal”, a spus ea.
„Datele au legat consumul de carne roșie procesată, de patru sau mai multe ori pe săptămână, cu un risc crescut de cancer de colon cu până la 20%”, subliniază medicul.
Pește sau pui prăjit
„Studiile au arătat că uleiul în care sunt prăjite anumite produse ar putea modula negativ microbiomul intestinal, ducând la exacerbarea aterosclerozei (acumularea de grăsime și alte substanțe pe pereții arterelor)”, a explicat dr. Mahmoud Ghannoum, cercetător în microbiom și co-fondator al BIOHM.
Pe termen lung, această acumulare poate duce la atac de cord și accident vascular cerebral.
Băuturile carbogazoase
Dacă sunteți un consumator obișnuit de sucuri acidulate sau orice alt tip de băutură cu zahăr, ar fi bine să renunțați la acest obicei.
Aceste băuturi sunt legate de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, a spus dr. Simon C. Matthews, gastroenterolog la Johns Hopkins
„În plus, sunt asociate cu declanșarea simptomelor gastrointestinale de balonare, eructare și reflux, în special când sunt combinate în formele carbogazoase și cofeinizate”, mai spune medicul.
Pâinea albă
Potrivit dr. Shilpa Grover, directorul programului de onco-gastroenterologie din divizia de gastroenterologie de la Brigham and Women’s Hospital, cerealele rafinate nu sunt grozave pentru intestin.
„Studiile care au evaluat tiparele alimentare au arătat în mod clar că un aport ridicat de carne roșie și procesată și cereale rafinate este asociat cu un risc crescut de pungi inflamatorii în tractul digestiv, numit diverticulită”, a spus ea.
În schimb, nucile, porumbul și floricelele nu sunt asociate cu o creștere a riscului de a dezvolta diverticuloză sau complicații precum diverticulita sau sângerarea.
Sănătatea intestinală nu este singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de o dietă bogată în carne roșie și cereale rafinate.
„Aceleași diete recomandate pentru a scădea riscul unor afecțiuni, cum ar fi diabetul, boala coronariană și cancerul, inclusiv cancerul colorectal, pot scădea riscul de diverticulită”, subliniază Shilpa Grover.