Avertismentul medicului Andrei Laslău
Românii trebuie să fie conștienți de faptul că există două produse tradiționale de sărbători pe care nu ar trebui să le combine niciodată! Medicul Andrei Laslău a oferit câteva recomandări importante în acest sens, pentru a evita eventualele probleme de sănătate care ar putea duce la vizite de urgență.
În primul rând, trebuie subliniat faptul că excesele alimentare nu sunt benefice pentru organism. De-a lungul sărbătorilor de iarnă, românii au tendința de a organiza mese îmbelșugate, pline de preparate tradiționale, însă este esențial să fie atenți la combinațiile alimentare.
„În România, în perioada aceasta de Crăciun și de Anul Nou, se mănâncă de parcă ar fi sfârșitul lumii. Parcă vine apocalipsa și parcă nu mai putem să mâncăm cozonac. Tuturor ne place să mâncăm. Suntem români și am trecut printr-o perioadă în care nu se găsea sau se găsea foarte greu mâncare și doar dacă te organizai și făceai tot felul de lucruri să ai masa plină de sărbători. Atunci începe un adevărat maraton culinar, care durează din Ajunul Crăciunului până după Sfântul Ioan,” a declarat Andrei Laslău în cadrul unei emisiuni la Antena Stars.
Deși preparatele tradiționale sunt foarte apreciate, excesele alimentare pot duce la probleme grave de sănătate, iar în multe cazuri, românii ajung la urgențe cu afecțiuni digestive. Medicul Andrei Laslău îi sfătuiește pe concetățeni să fie moderați și să aibă grijă cum își combină mesele, scrie Cancan.
Ce produse tradiționale nu trebuie combinate niciodată
Medicul a atras atenția asupra unei combinații periculoase de preparate, mai ales în perioada sărbătorilor. Acesta recomandă ca sarmalele și friptura să nu fie consumate la aceeași masă, deoarece aceste două preparate pot provoca tulburări digestive severe atunci când sunt combinate. În plus, nu trebuie uitat faptul că nu este recomandat nici să mănânci în fața televizorului.
„De obicei, mesele de sărbători includ sarmale, piftie, caltaboș, tobă, friptură, toate însoțite de cozonac și alcool, iar la toate astea se adaugă un pic de scandal, că așa e la noi. Rezultatul? Colici biliare, intoxicații alimentare, enterocolite – camerele de gardă sunt pline în această perioadă. (…) Mulți români nu înțeleg nici cum să țină postul. Se consideră că postul înseamnă să mănânci mai puțin, dar nu înseamnă să treci de la o alimentație vegetariană la preparate grase, cu carne, și să le combini cu alcool. Aceasta este o cale rapidă spre urgență, de exemplu, cu pancreatită acută, care poate fi fatală. Trebuie să încercăm să fim moderați. Nu trebuie să mâncăm totul într-o singură masă – nici aperitivele, nici sarmalele și nici friptura nu trebuie consumate simultan,” a subliniat medicul.
Sfaturi pentru o digestie mai ușoară
Pentru a preveni problemele digestive după mesele îmbelșugate, Andrei Laslău recomandă consumul unor ceaiuri naturale care ajută la digestie, cum ar fi cele de ghimbir, de sunătoare sau de mentă. De asemenea, mișcarea ușoară, cum ar fi o plimbare după masă, poate fi de mare ajutor în îmbunătățirea procesului digestiv.
„Există multe ceaiuri care sunt excelente pentru digestie: ceaiul de ghimbir, de sunătoare și cel de mentă. Un alt sfat important este să facem puțină mișcare după masă, chiar și o plimbare ușoară. Este important să ne ajutăm singuri, altfel, vom ajunge să apelăm la ajutorul medicilor,” a concluzionat medicul.
Așadar, în această perioadă de sărbători, să fim atenți la ce mâncăm și cum combinăm preparatele pentru a evita neplăcerile de sănătate și a ne bucura de aceste momente alături de familie.