Alimentele care cresc riscul afecțiunilor cardiace. Deși nu puteți controla factori precum vârsta sau istoricul familial, adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă poate ajuta la reducerea riscului.

„Ideea nu este să urmezi o dietă temporară, pentru o scădere rapidă în greutate, ci să faci alegeri bune în stilul de viață pentru a promova starea de bine în permanență”, explică medicul cardiolog Bradley Serwer, director medical la VitalSolution, în Cincinnati, Ohio.

Alături de alți medici cardiologi, el a împărtășit pentru Fox News Digital sfaturi de nutriție pentru reducerea riscului de boli coronariene și atacuri de cord.

Alimentele care cresc riscul afecțiunilor cardiace

Iată câteva dintre sfaturile lor. Acestea sunt cele mai proaste alimente pentru inimă:

Prăjelile

„Alimentele care conțin niveluri ridicate de grăsimi trans, care se găsesc în multe alimente prăjite, sunt foarte periculoase pentru inimă”, a spus Serwer.

Grăsimile trans sunt create artificial. Acestea cresc nivelul de lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL), cunoscute sub numele de colesterol rău, în timp ce scad lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sau colesterolul bun.

„Nivelurile ridicate de colesterol rău promovează ateroscleroza coronariană, cunoscută sub numele de artere înfundate”, a avertizat Serwer.

Pâinea, pastele și cartofii

Dr. Alexander Postalian, cardiolog la Texas Heart Institute, a avertizat că toți carbohidrații simpli – inclusiv pâinea și cartofii – sunt inamicii inimii. „Se absorb rapid, cresc glicemia și se pot transforma în colesterol „rău””, a spus el.

Alte exemple de carbohidrați simpli includ băuturile zaharoase, dulciurile, orezul și tortilla.

Carnea roșie

Alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie, cresc, de asemenea, nivelul LDL, crescând riscul de boli de inimă, a spus Serwer.

Dr. Leonard Ganz a declarat că atunci când bacteriile din intestin descompun carnea, unul dintre metaboliții produși este TMAO (trimetilamina N. -oxid) – care poate crește riscul de boli de inimă și rinichi, precum și de diabet de tip 2.

„Cărnurile procesate, precum slănina și cârnații, au nitrați care pot crește inflamația, dar și sodiu, crescând tensiunea arterială, care poate fi asociată cu inflamația”, a adăugat el.

Lactatele

Lactatele se încadrează și ele în categoria grăsimilor saturate bogate, făcându-le un aliment de evitat pentru o sănătate optimă a inimii. În timp ce untul, smântâna și înghețata nu sunt sănătoase pentru inimă, Asociația Americană a Inimii spune că iaurtul cu conținut redus de grăsimi, brânza și laptele sunt opțiuni mai sigure pentru persoanele care au colesterolul ridicat sau cu antecedente de boli de inimă.

Alimente cu zahăr

Alimentele bogate în zahăr, în special cele care conțin sirop de porumb bogat în fructoză, cresc riscul de obezitate și diabet, a avertizat Serwer.

„Obezitatea și diabetul sunt factori de risc pentru boala coronariană, care adaugă și mai mult gaz pe focul aterosclerozei”, a adăugat el.

Alimentele bogate în zahăr și carbohidrați procesați, cum ar fi pâinea albă și bomboanele, pot crește nivelul de glucoză din sânge, crescând riscul de obezitate, diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral, potrivit lui Ganz.

Alimente bogate în sodiu

Dacă o cantitate de sodiu este esențială pentru corpul uman, prea mult poate duce la creșterea tensiunii arteriale, crescând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, spun experții.

Fast-food și alte alimente foarte procesate

Aceste alimente comode sunt concepute pentru a promova ateroscleroza „într-o manieră foarte eficientă” și trebuie evitate pe cât posibil, a sfătuit el.

Excesul de alcool

Deși există unele date care susțin vinul roșu, consumat cu moderație, excesul de alcool are un efect toxic direct asupra inimii, a avertizat Serwer.

„Băuturile alcoolice sunt bogate în calorii și sodiu și pot contribui la obezitate și hipertensiune arterială”, a spus el.

Cele mai bune alimente pentru inimă

  • Fructe și legume proaspete

„Acestea sunt surse excelente de vitamine, minerale și antioxidanți, care ajută la reducerea riscului de boli de inimă prin scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare generale”, a spus Serwer.