Autorii studiului au descoperit că trei factori au avut cel mai mare impact asupra riscului de diabet de tip 2: un consum excesiv de carne procesată și de carbohidrați rafinați, precum și un consum insuficient de cereale integrale.

Conform Healthline, experții sugerează că schimbarea din alimentație a cărnii procesate cu proteine ​​slabe și înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale poate ajuta la reducerea riscului.

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature MedicineTrusted Source, consumul de cantități mari de carne procesată, de orez și grâu rafinat poate fi legat de ratele în creștere ale diabetului de tip 2 la nivel mondial. Consumul de cereale integrale a fost, de asemenea, asociat cu creșterea cazurilor. Studiul s-a bazat pe un model de cercetare privind aportul alimentar în 184 de țări, cu date colectate între 1990 până în 2018.

De ce cei trei factori pot spori riscul de diabet de tip 2

Cerealele integrale sunt bogate în fibre, vitamine și minerale care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Orezul rafinat și grâul se găsesc în alimentele procesate și conțin un indice glicemic ridicat, care crește nivelul zahărului din sânge. Atunci când alimentele cu orez rafinat și grâu sunt consumate în exces, duc la rezistența la insulină.

„Carbohidrații rafinați, precum orezul alb, sunt digerați rapid, provocând creșteri ale zahărului din sânge”, afirmă medicul Aubrey Redd. „Deoarece gemoglobina glicolizată (HbA1c) măsoară glicemia medie din ultimele 3 luni, creșterile semnificative pot crește media generală”, spune ea. Carnea procesată conține aditivi și sodiu, care ar putea contribui la o sănătate metabolică precară prin declanșarea inflamației.

Dieta nesănătoasă, legată de diabetul de tip 2

Andrew Odegaard, profesor asociat de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din California, a explicat că acest ultim studiu face parte dintr-un număr tot mai mare de dovezi care vin să demonstreze că un consum obișnuit și mare de alimente care conțin cereale rafinate poate avea efecte nedorite asupra parametrilor fiziologici și metabolici, ceea ce poate duce la un risc mai mare de diabet de tip 2.

„Cerealele integrale au, în mare măsură, un efect benefic, în comparație cu cerealele rafinate din punct de vedere fiziologic și metabolic. Există mai multe dovezi circumstanțiale legate de efectele consumului de carne procesată asupra diabetului de tip 2”, a declarat Odegaard.

Ce este diabetul de tip 2 și cum poate fi prevenit

Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele nu o pot utiliza aşa cum trebuie. Acest tip de diabet este cel mai frecvent întâlnit la persoanele adulte (între 90 şi 95% din totalul cazurilor diagnosticate). Este asociat cel mai adesea cu obezitatea, înaintarea în vârstă, istoricul familial şi inactivitatea fizică. Printre copii şi adolescenţi diabetul de tip 2 este destul de rar.

Un studiu publicat în „Annals of Internal Medicine” sugerează că administrarea unui supliment de vitamina D poate ajuta la prevenirea dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la persoanele cu prediabet. Pentru studiu, cercetătorii au analizat trei studii clinice care au studiat impactul suplimentelor cu vitamina D asupra riscului de diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că, timp de trei ani, 22,7% dintre participanții care au luat vitamina D au dezvoltat diabet de tip 2, în timp ce 25% dintre cei care au luat placebo au ajuns la diabet.