Alimentele românești s-ar putea ieftini. Ministrul Agriculturii: Toate produsele procesate în România

alimente, fructe si legume, supermarket

SURSA FOTO: Pexels

Guvernul are în plan noi soluţii legislative care să ţină jos şi chiar să ieftinească produsele româneşti. Iată cum s-ar putea ieftini alimentele cu până la 20%, potrivit lui Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Alimente românești mai ieftine. Preţurile ar putea scădea cu până la 20%

Zeci de mii de alimente românești ar putea deveni mai ieftine cu până la 20%, conform unui anunț făcut de ministrul Agriculturii. Această reducere ar fi o consecință a limitării adaosului comercial pentru produsele autohtone, o măsură ce ar putea fi adoptată de Guvern și Parlament luna viitoare.

Adaosul comercial ar urma să fie plafonat la 20% pentru toate produsele fabricate în România, chiar și în situațiile în care materia primă este importată, în prezent acest adaos putând depăși 40%.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că toate produsele procesate în România, mii sau zeci de mii de articole, ar fi vizate de această plafonare. El a subliniat că măsura este necesară datorită unei legi valabile până la 31 decembrie 2024, care a produs efecte pozitive.

„Toate produsele care sunt procesate în România. Vorbim despre mii, zeci de mii de produse.

Plafonarea produselor procesate în România este necesară pentru că avem o lege valabilă până la 31 decembrie 2024, care a produs efecte şi indicele preţurilor de consum arată o scădere la 35% şi în continuare ne dorim că românii să plătească în magazinele de retail preţurile corecte la alimentele româneşti”, a explicat Florin Barbu pentru Observator.

SURSA FOTO: Facebook, Florin Barbu

În contextul noilor reglementări, iaurtul de băut care acum costă 13 lei ar putea deveni mai ieftin cu 3 lei în toamnă, iar cașcavalul ar putea fi mai ieftin cu 3 lei și 50 de bani. De asemenea, mezelurile produse în România ar putea avea un preț redus cu 2,5 lei.

Comercianţii aplică adaosuri prea mari şi câteodată chiar retrag produse româneşti de la raft

Bibiana Stanciulov, producător de magiun, a exprimat opinia că un produs nu poate fi considerat românesc dacă are ingrediente din afara României, subliniind că ingredientele provenite din țări precum Liban, Turcia sau Egipt nu sunt supuse verificărilor de calitate.

Statisticile arată că 8 din 10 produse alimentare românești sunt mai ieftine decât cele importate, însă comercianții aplică adaosuri mari. Odată cu intrarea în vigoare a noii măsuri, produsele românești nu vor putea fi retrase de la vânzare dacă au un preț mai mic decât cele importate, iar retailerii care nu se conformează ar putea fi amendați cu 5% din cifra de afaceri.

Gabriel Sandu, proprietar de lanț de magazine alimentare, a menționat că 60% din produsele din magazinele sale sunt procesate în România și că, în urma introducerii măsurii, prețurile produselor din import vor crește semnificativ.

Adrian Codîrlaşu, vicepreședinte CFA, a exprimat îngrijorarea că măsura ar putea duce la mutarea producției din România în alte țări din Uniunea Europeană sau la creșterea importurilor din UE. El a sugerat că o soluție mai bună pentru reducerea prețurilor ar fi creșterea competiției, nu limitarea acesteia.

Reamintim că a fost raportată o creștere de până la 50% a vânzărilor alimentelor de bază după plafonarea adaosului comercial.