Ai probleme cu colesterolul? Trebuie să eviți cu orice preț consumul de alimente care conțin grăsimi cu densitate scăzută.
De cealaltă parte, un anumit tip de alimente grase pot contribui la creșterea nivelului de lipoproteine cu densitate ridicată – HDL.
Ai probleme cu colesterolul? Ce nu trebuie să mănânci
Sedentarismul, consumul de alcool, înaintarea în vârstă sau dieta deficitară se află printre factorii care duc la creşterea colesterolului „rău‟ sau LDL (Low Density Lipoprotein).
Dacă te afli în rândul persoanelor care se confruntă cu această problemă, află că îţi poţi ţine sănătatea sub control dacă vei evita aceste alimente, bogate în colesterol şi în grăsimi!
Cercetătorii au studiat mult pe baza acestui subiect. În trecut, în ziare şi la televizor puteai citi şi auzi frecvent că ouăle sau creveţii fac parte din categoria alimentelor care duc la creşterea nivelului de colesterol din sânge.
Surprinzător, nu ele reprezintă principala cauză a nivelului ridicat, ci alte alimente pe care obişnuim să le consumăm des şi care sunt accesibile pentru oricine. Iată o parte dintre ele!
Uleiurile folosite la prăjit sunt deseori bogate în grăsimi nesănătoase, iar cercetările au constatat că prepararea alimentelor în aceste uleiuri, aflate la temperaturi ridicate, induc reacţii chimice, care influenţează formarea grăsimilor trans.
Aceste alimente grase trebuie să fie evitate, deoarece sunt nesănătoase. Printre alimentele des consumate de mulţi şi totodată extrem de periculoase se numără: cartofii prăjiţi, brânza prăjită, gogoşile şi produsele de patiserie, mâncarea de tip fast-food, dar şi carnea prăjită, potrivit clickpentrufemei.ro.
Colesterol bun vs colesterol rău
Trebuie menționat că totalul cantității de colesterol din sânge include colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL sau rău) şi pe cel cu lipoproteine cu densitate ridicată (HDL sau bun).
Când creşte masa de colesterol rău, sănătatea poate avea de suferit dacă nu se iau măsuri de urgenţă.
Substanţă ceroasă, asemănătoare grăsimilor, colesterolul se găseşte în fiecare celulă din corp sub formă de lipoproteinele HDL şi LDL, „pacheţele‟ mici din sânge, care au grăsimi (lipide) în interior şi proteine în exterior.
Acestea transportă colesterolul în tot corpul.
”Oaia neagră‟ din familia colesterolului, LDL-ul trebuie menţinut la cel mai scăzut nivel posibil.
Deşi medicamentele cu statine pot ajuta, dieta echilibrată contează şi ea când vine vorba despre reglarea nivelului total de colesterol. Este bine să ştii că LDL creşte dacă meniul este bogat în grăsimi saturate şi „trans‟, numite şi acizi graşi trans – aceasta este grăsimea fabricată, utilizată pentru a creşte durata de valabilitate a produselor alimentare.
De cealaltă parte, lipoproteinele de înaltă densitate (HDL), cunoscute sub numele de colesterol bun, au un impact favorabil asupra cantităţii totale de colesterol. Cu cât nivelul de HDL este mai mare, în cadrul colesterolului total, cu atât este mai bine.
Însă nu este uşor să ţii la cote maxime acest tip de colesterol, în mod special din cauza factorilor care ţin de stilul de viaţă dezechilibrat, de dieta nesănătoasă, de fumat, de lipsa activităţii fizice, de kilogramele în plus, de diabetul de tip 2 sau de factorii ereditari.
Sursă foto: Dreamstime.