Legătura dintre alimentele ultraprocesate şi psoriazis

Un grup condus de dermatologul Dr. Emilie Sbidian de la Spitalul Henri-Mondor din Créteil, Franța, a ajuns la concluzia că „rezultatele acestui studiu indică o asociere între consumul ridicat de alimente ultraprocesate și starea activă de psoriazis”.

Cercetarea grupului său a fost publicată în JAMA Dermatology pe 27 noiembrie.

Majoritatea ingredientelor utilizate pentru fabricarea alimentelor ultraprocesate sunt luate din alimente întregi, cum ar fi zaharurile adăugate, carbohidrații și grăsimile saturate. Acestea includ, de asemenea, o gamă largă de aditivi, cum ar fi culori, emulgatori, gusturi și stabilizatori, pentru a le face mai gustoase, mai atrăgătoare și mai conservabile.

Salamurile, cerealele zaharoase, alimentele coapte ambalate și produsele gata de consum sau reîncălzite sunt câteva exemple.

Potrivit echipei lui Sbidian, consumul unei cantități mari de alimente ultraprocesate „a fost asociat cu diverse boli, inclusiv diabet de tip 2, cancer, boli cardiovasculare și boli inflamatorii intestinale”.

Au fost analizate aproape 20.000 de persoane

Pentru a determina dacă aceste alimente au vreo legătură cu psoriazisul, Sbidian și asociații au examinat dosarele medicale ale aproape 18.500 de participanți la o mare bază de date de sănătate franceză. Datele au fost colectate între sfârșitul anului 2021 și mijlocul anului 2022.

Psoriazisul a afectat 1.825 de persoane în total, iar în 802 dintre aceste cazuri, afecțiunea a fost considerată „activă”, scrie MedicalXpress.

În plus față de alte anchete, participanții au fost întrebați câte grame de alimente ultraprocesate consumau zilnic.

Cercetătorii au descoperit că, chiar și după controlul altor factori de risc ai psoriazisului, persoanele cu psoriazis activ aveau o șansă cu 36% mai mare de a se încadra în prima treime a consumului zilnic de alimente ultraprocesate decât cele fără această afecțiune.

Studiul a reușit să demonstreze doar o legătură, nu o relație cauză-efect.

Chiar și după ce cercetătorii francezi au ajustat în funcție de vârstă, consumul de alcool, indicele de masă corporală și alte afecțiuni, rezultatele au rămas constante.

Potrivit lui Sbidian și colegilor săi, acest lucru implică faptul că legătura dintre alimentele ultraprocesate și psoriazis s-ar putea extinde dincolo de corelația lor cu obezitatea.