Alimentele ultraprocesate ne fac să îmbătrânim peste vârsta noastră
Alimentele ultraprocesate ne fac să îmbătrânim peste vârsta noastră! Un studiu condus de Universitatea Monash a aruncat lumină asupra accelerării îmbătrânirii biologice.
Vârsta biologică se referă la cât de bătrână pare o persoană pe baza diferiților biomarkeri moleculari, comparativ cu vârsta cronologică. O persoană cu un stil de viață sănătos poate avea o vârstă biologică mai mică decât vârsta cronologică, în timp ce alegerile greșite privind stilul de viață, cum ar fi o dietă bogată în UPF, pot accelera îmbătrânirea biologică.
Studiul a implicat 16055 de participanți din Statele Unite, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, a căror sănătate și stil de viață erau comparabile cu cele din alte țări occidentale, cum ar fi Australia. Ceasul PhenoAge a fost utilizat pentru a evalua îmbătrânirea biologică. S-a constatat o asociere semnificativă între creșterea consumului de UPF și accelerarea îmbătrânirii biologice. Pentru fiecare creștere cu 10% a consumului de UPF, diferența dintre vârsta biologică și cronologică s-a mărit cu aproximativ 2,4 luni. Participanții din quintila cu cel mai ridicat consum de UPF erau cu 0,86 ani mai în vârstă din punct de vedere biologic decât cei din quintila cu cel mai scăzut consum.
Dr. Barbara Cardoso, lector superior în cadrul Departamentului de Nutriție, Dietetică și Alimentație al Universității, a declarat că rezultatele au subliniat importanța consumului de cât mai multe alimente neprocesate și minim procesate posibil. Asocierea dintre aportul UPF și îmbătrânirea biologică a rămas semnificativă după ajustarea calității dietei și a aportului total de energie.
Sfaturi practice pentru a atenua efectele adverse ale UPF-urilor
Mecanismele din spatele UPF pot accelera îmbătrânirea biologică includ deficitul de nutrienți, aditivii chimici și substanțele chimice de ambalare. Pentru a atenua efectele adverse ale UPF-urilor, persoanele pot lua mai multe măsuri practice:
Creșteți consumul de alimente integrale: Accentuați în dieta dumneavoastră alimentele integrale, minim prelucrate, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile și semințele. Fiți atenți la etichetele alimentelor și evitați produsele cu liste lungi de ingrediente necunoscute.
Gătiți acasă: Pregătiți mesele acasă pentru un control mai mare asupra ingredientelor și metodelor de gătit.
Limitați alimentele convenabile: Optați pentru alternative mai sănătoase în locul meselor și gustărilor gata preparate, potrivit celor de la MedicalXpress.