Este una dintre cele mai apreciate şi mai folosite legume în orice bucătărie. În plus, dacă oamenii ar aprecia nu doar gustul său delicios din mâncăruri, ci şi efectele extrem de benefice pentru organism, atunci ar fi mai mai sănătoşi, spun specialiştii. Oamenii trebuie să știe că una dintre cele mai versatile legume nu ne face doar să plângem când o tăie, ci vine cu beneficii uimitoare pentru sănătate, care sunt greu de ignorat.
O serie de cercetări sugerează că ceapa poate ajuta la arderea grăsimilor viscerale (din jurul organelor) și la îmbunătățirea sănătății ficatului, scrie Firstforwomen.
Încă din antichitate, ceapa era folosită ca tratament pentru mai multe boli, pentru grăbirea vindecării rănilor şi diminuarea durerii. Astăzi, este considerată un antibiotic natural care ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor, are efect calmant asupra tusei, acţionează ca un emolient, sedativ, digestiv.
Cercetări anterioare arată că soiul de ceapă roșie conține cele mai multe cantități de quercetină, în timp ce ceapa galbenă conține niveluri ridicate dintr-o fracțiune din acest flavonoid, numit quercetin 3-glucozid. Galbenă sau roșie, ceapa este un plus în orice dietă când vine vorba de sănătatea ficatului și de scăderea în greutate.
Cum puteți să creșteți aportul de ceapă
Tăiată în diferite moduri, ceapa crudă poate fi savurată în salate. Încercați-o și ca topping pe un hamburger sau presărată pe un bol de chili reconfortant. De asemenea, ceapa poate fi caramelizată pentru a-i scoate în evidență dulceața naturală. Ceapa caramelizată poate fi amestecată cu orezul fiert, ca garnitură, sau poate fi servită alături de o friptură suculentă.
Și cojile de ceapă sunt miraculoase
Dacă nu ați aflat, atunci este bine să știți că și cojile de ceapă sunt miraculoase. Folosiți-le pentru a face un ceai anti-îmbătrânire, calmant, care ajută la eliminarea inflamației și la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Un ceai de coji de ceapă ajută și la combaterea tusei.
Există însă o avertizare valabilă pentru persoanele care suferă de gastrită, sindrom de colon iritabil sau colită. Pentru aceştia este recomandat consumul treptat al cepei şi în cantităţi mici, astfel încât organismul să se obişnuiască.
A apărut ceapa care nu ne face să plângem
Din cauza unui gaz iritant care este eliberat atunci când o tăiem, ceapa ne face să vărsăm multe lacrimi.
Dar o nouă varietate de ceapă, numită Sunions, ar putea fi biletul pentru ochii mai sensibili: nu ne face să plângem lacrimi când o tăiem.