Mihaela Bilic este cunoscută pentru sfaturile sale de nutriție și pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Într-o postare recentă pe rețelele de socializare, aceasta a explicat care sunt cele mai bune alimente de consumat în perioada rece, când expunerea la soare este redusă și există riscul de carențe nutritive.
Oul, peștele gras și lactatele se numără printre vedetele iernii, având beneficii importante pentru sănătate.
Mihaelei Bilic: Ce să mănânci în zilele de iarnă fără soare?
Potrivit Mihaelei Bilic, cel mai recomandat aliment pentru zilele de iarnă, mai ales în absența soarelui, este oul. Acesta este o sursă excelentă de proteine, grăsimi esențiale și vitamine.
„Ou fiert moale-alimentul ideal pentru o zi de iarnă fără soare. 7 din 10 adulți suferă de carența de vitamina D, mai ales în sezonul toamnă/iarnă. Ne lipsește soarele, dar ne lipsește și grăsimea din alimentație! Pentru că nimic din ce e dietetic nu conține vitamina D”, a explicat Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.
De asemenea, oul este o sursă naturală de vitamina D, care se absoarbe mai ușor decât din alte surse.
Importanța vitaminei D în alimentație
Conform medicului nutriționist, vitamina D este un nutrient esențial care depinde de colesterol și se găsește în două forme:
- vitamina D2, provenind din surse vegetale (precum avocado și ciuperci) și suplimente (cum ar fi uleiul de ficat de cod),
- vitamina D3, care se produce în piele sau provine din alimente de origine animală (precum peștele gras, ficatul, gălbenușul de ou, untul, laptele și brânza).
Mihaela Bilic recomandă includerea în alimentație a alimentelor care conțin vitamina D, cum ar fi peștele gras, untul și ouăle.
„Că tot vorbeam de unt, ar trebui să consumăm produse lactate în fiecare zi! Grăsimea din lapte conține în mod natural vitamina D, iar produsele lactate sunt cea mai bună și eficientă sursă de minerale necesare organismului.
Puneți în salate ouă și avocado în orice combinații, ca să îmbogățiți aportul de vitamina D. Și tot pentru aperitive și un plus de gust, brânzeturile și cașcavalurile sunt hrănitoare și și bogate în vitamina D”, spune Mihaela Bilic.
Suplimente de magneziu pentru o absorbție mai bună a vitaminei D
Un alt aspect important este asocierea vitaminei D cu magneziul, care ajută la o absorbție eficientă a acesteia. Mihaela Bilic recomandă produsele bogate în magneziu, precum oleaginoasele, leguminoasele, bananele, cacaoa și spanacul.
„De știut că vitamina D are nevoie de magneziu pentru a acționa eficient în organism, deci se recomandă asocierea cu produse bogate în magneziu precum oleaginoase, leguminoase, banane, cacao, cereale integrale, spanac.
Dacă ar fi să facem un top trei alimente bogate în vitamina D, câștigătorii sunt oul, untul și peștele gras (somon, ton, sardine, păstrăv, macrou, hering)”, a explicat Mihaela Bilic”, a mai menționat ea.
Astfel, este important să fie combinate corect alimentele pentru a maximiza beneficiile nutrienților.
Peștele, esențial pentru sănătate în sezonul rece
Mihaela Bilic subliniază și importanța consumului de pește. Indiferent dacă este conservat, proaspăt sau congelat, gătit la cuptor sau pe grătar, afumat sau marinat, Mihaela Bilic recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână.

De asemenea, preparatele pe bază de pește sunt esențiale pentru menținerea sănătății în timpul iernii. Printre ideile de mâncăruri care includ pește se numără: ciorba de pește, salata orientală cu pește afumat, peștele cu legume la cuptor sau la abur, chifteluțele de pește sau icrele cu pâine prăjită și unt.
Alte alimente benefice pentru iarnă
Mihaela Bilic recomandă și leguminoasele, cum ar fi fasolea, lintea, mazărea sau năutul, care sunt bogate în proteine și nutrienți.
Acestea pot fi integrate în supe sau gătite ca garnituri. De asemenea, ficățeii de pui cu piure de cartofi și murături reprezintă o combinație hrănitoare și bogată în vitamina D.
În ceea ce privește deserturile, Mihaela Bilic sugerează orezul cu lapte, ciocolata neagră și bananele, un preparat gustos și benefic în această perioadă.
„Știu, nimic din ce conține vitamina D nu este dietetic – încă o dovadă că sănătatea înseamnă un strop de grăsime”, a spus Mihaela Bilic, subliniind că pentru o sănătate optimă, este important să nu evităm grăsimile sănătoase din alimentație.