Acest produs alimentar aproape nelipsit din casele noastre ar putea fi interzis dacă proiectul de lege trece de Parlament. Potrivit inițiatorilor proiectului, substanțele chimice folosite în procesul de fabricare sunt toxice și folosirea pentru o perioadă îndelungată de timp are multe efecte negative.
Un nou proiect de lege care a fost depus la Senat prevede interzicerea acestui produs alimentar, destinat consumului uman şi pentru hrana animalelor. Este vorba despre interzicerea comercializării sării iodate, potrivit proiectului depus de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).
AUR spune că produsul este toxic şi plin de substanţe chimice
„În România, de peste 25 de ani, în alimentaţia oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. Doar concentraţia de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca şi forma de folosire a iodului. În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opţional al acesteia.
În industria alimentară fluctuaţia a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate, la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opţională”, se arată într-un comunicat transmis vineri de AUR.
Potrivit aceleiaşi surse, care citează un studiu realizat în 2015 de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, sarea neiodată ar avea termen de valabilitate nelimitat, în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an şi 20 de ani, în funcţie de substanţele chimice adăugate în procesul de iodare a sării.
„Aceste variaţii ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanţele chimice adăugate în procesul de iodare a sării”, susţine AUR în comunicatul citat.
Efectele negative ale sării iodate
AUR punctează că acelaşi studiu relevă „efectele negative” ale folosirii pentru o perioadă îndelungată de timp a sării iodate.
Mai exact, duce la suprasolicitarea rinichilor şi a altor organe interne, disfuncţii tiroidiene la persoanele sensibile, încetinirea proceselor metabolice şi apariţia obezităţii, slăbirea sistemului imunitar, cancer de tiroidă, în special cancerul papilar, senzaţii permanente de cald, tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate şi nervozitate, tireotoxicoză.
„Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare ‘iodată’ decât cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care este de 5 grame de sare.
Acest consum ridicat de sare explică rata ridicată a hipertensivilor – circa 40% din populaţia adultă a ţării noastre – precum şi numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale”, se mai arată în comunicatul transmis de AUR.