Coșul de cumpărături a crescut cu 40% în ultimii trei ani, arată datele oficiale. Prin ochii românilor, realitatea este alta- prețurile sunt mult mai mari. Un aliment de bază, considerat de mulți a fi "pentru săraci", s-a scumpit de aproape trei ori din 2021.
Coșul de bază costă cu 40% mai mult
Potrivit statisticilor, prețurile alimentelor au crescut cu 40% în ultimii trei ani. La raft, prețurile diferă în funcție de magazinul de unde faci cumpărături.
În ceea ce privește alimentele de bază, prețurile acestora sunt aproape duble față de cele din 2021. Prin alimente de bază se înțelege:
- ouă
- carne de pui
- ulei
- cartofi
- făină
- zahăr
Românii plătesc mai mult pentru cartofi
În ultimii trei ani, cartofii au înregistrat cea mai semnificativă creștere de preț. Datele furnizate de Institutul Național de Statistică indică o majorare de 83%.
Mulți oameni susțin că prețul unui kilogram de cartofi a crescut și de 2-3 ori mai mult.
La un hipermarket din București, prețul minim pentru cartofi începe de la aproximativ 3,3 lei și poate atinge aproape 5 lei. Prețurile în piețe nu sunt semnificativ mai mici.
„Am luat cartofi noi cu 4 lei”, spune o persoană.
„Cartoful care era pentru săraci, chiar și pe ăsta l-au scumpit. Am impresia că dublu”, adaugă alta.
Conform informațiilor furnizate de Curs de Guvernare, în 2021, prețul pentru un kilogram de cartofi era de 1,77 lei.
Profesorul de economie Cristian Păun spune că majorarea prețului cartofului indică o problemă de producție în România.
„Faptul că a crescut prețul cartofului, mie ca economist îmi spune un singur lucru. Că nu se produc suficienți cartofi în România. Pentru dacă ar fi suficienți de mulți cartofi în România, nu ar crește prețul în așa mare măsură”, spune Cristian Păun, profesor de economie.
Românii plătesc mai mult nu doar pe cartofi
Situația similară se regăsește și în cazul altor produse alimentare de bază. În ultimii trei ani, prețul cărnii de pui a crescut cu 81%.
Costul ouălor a crescut și el – plătim de două ori și jumătate mai mult. În același timp, roșiile au înregistrat o majorare de 55%
Singurele produse alimentare care sunt mai puțin afectate sunt făina și uleiul.
În comparație cu acum trei ani, când un bon de casă pentru un coș de cumpărături format dintr-un kilogram de carne de pui, un kilogram de roșii, un kilogram de cartofi, un pachet de zahăr, o pungă de făină, o sticlă de ulei, o sticlă de suc și 10 ouă era de aproximativ 50 de lei, acum costul a crescut la peste 81 de lei.
Detergenții s-au scumpit
Detergenții au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii trei ani, cu un avans de 70% în preț. Asta în timp ce, potrivit statisticii, creșterea a fost doar de 30%.
Datele furnizate oficial nu sunt aceleași cu cele pe care românii le văd la raft.
„Evoluția prețurilor de consum reprezintă o medie care cuprinde toate tipurile de gospodării din țară. Cei de la oraș, cei de la mediu rural. Reprezentăm un coș mediu, așa că este firesc, ca în funcție de felul în care își gestionează propria gospodărie, să existe sentimentul diferit, față de ce prezintă statistica, dar este singura modalitate de a prezenta informații valide”, spune Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.
Potrivit economiștilor, creșterea prețurilor este atribuită și faptului că, prin importul considerabil de alimente, aducem și inflația din țările de origine ale mărfurilor.
România produce în cantități suficiente pentru a acoperi integral cererea internă doar la două produse alimentare: ouă și carne de oaie. În ceea ce privește celelalte alimente, depindem în mare măsură de importuri.
Anul 2021:
- 1 kg de carne de pui: 16 lei
- 10 ouă: 7 lei
- 1 pachet de făină: 4 lei
- 1 kg de zahăr: 3 lei
- 1 sticlă de ulei: 6,4 lei
- 1 kg de roșii: 5,8 lei
- 1 kg de cartofi: 1,77 lei
- 1 sticlă de suc: 5 lei
Anul 2024:
- 1 kg de carne de pui: 28,99 lei
- 10 ouă: 17,59 lei
- 1 pachet de făină: 3,09 lei
- 1 kg de zahăr: 4,45 lei
- 1 sticlă de ulei: 5,99 lei
- 1 kg de roșii: 8,99 lei
- 1 kg de cartofi: 3,2 – 4,9 lei
- 1 sticlă de suc: 7,49 lei