Toată lumea care ține Postul Paștelui trebuie să aibă în vedere o serie de alimente, care pe lângă că sunt extrem de sănătoase, sunt și sățioase și nu îngrașă deloc. Ele au un gust bun și suplinesc, în acelaşi timp, lipsa de proteină animală. Există însă un anumit produs care înlătură oboseala specifică perioadei, care previne anemia şi stimulează sistemul imunitar.
În această perioadă a Postului Paștelui există numeroase semne de întrebare legate de alimentele care pot fi mâncate fără a avea stresul kilogramelor în plus. Există o listă întreagă de produse care sunt sănătoase, bogate în nutrienţi și care nu îngrașă deloc.
Un astfel de produs este quinoa, care seamănă cu orezul. Pe lângă conţinutul de proteine calitative, este şi o sursă importantă de calciu, pe care îl luam în mod majoritar din produse lactate. Ceea ce nu mulţi ştiu este că în quinoa cantitatea de calciu este mai mare decât în greutatea echivalentă de lapte. O altă sursă de proteine vegetale o constituie ciupercile. Ele au un conţinut redus de calorii şi sunt pline de nutrienţi care ne ajută să avem o sănătate optimă.
Fasolea este un alt aliment recomandat în perioada postului. Ea conţine carbohidraţi care nu cresc foarte rapid nivelul zahărului din sânge, iar conţinutul de proteine este suplimentat de vitamina B şi fier, acestea fiind surse pentru o vitalitate crescută. Seminţele sunt o altă sursă de proteine şi fibre care pot fi folosite în diverse preparate şi în diferite momente ale zilei, contribuind la o digestie bună. Seminţele de susan sunt o sursă valoroasă de calciu. Pentru a fi mai bine absorbite, ele trebuiezdrobite sau lăsate la înmuiat pentru o zi sau două.
Alimentul care înlătură oboseala şi stimulează sistemul imunitar
Fasolea verde şi spanacul sunt două alimente de post sănătoase ce conţin multe proteine la suta de grame, locul întâi în conţinutul proteic, dintre cele două, fiind ocupat de fasolea verde. Năutul este similar cu fasolea din punctul de vedere al cantităţii de proteine. Astfel, dacă vrem să ne şi menţinem greutatea, îl putem alege ca alternativă, pentru faptul că are mai puţine calorii. Din năut se poate face humus.
La micul dejun, cerealele integrale se pot consuma cu lapte de migdale, care are următoarele atuuri: este mai puţin caloric faţă de laptele de vacă, este o sursă deosebită de vitamina A, E şi D, dar şi de calciu.
Alimentul minune de post. Nu îngrașă deloc
Avocado este un fruct extrem de bogat în vitamine şi minerale, conţinând în acelaşi timp acizi graşi esenţiali. Nu trebuie omisă însă nici sfecla roşie. Consumul acesteia înlătură oboseala specifică perioadei, ajută la reînnoirea celulelor sanguine, prevenind anemia şi stimulând sistemul imunitar. Nu are foarte multe proteine, însă compensează prin conţinutul variat de minerale. Se poate asocia cu ghimbir, rezultând o salată aromată.
Varza călită cu mămăliguţă, broccoli, conopida, varza de Bruxelles sunt alte variante de meniuri de post bogate din punct de vedere nutritiv. Pentru a vă îngrășa, este recomandată înlocuirea pastelor din făină albă cu paste integrale.
Evitaţi total mezelurile sau pateurile de post, deoarece acestea conţin multe substanţe artificiale.