Primăvara este anotimpul în care revenim la o dietă bazată foarte multe pe fructe şi legume proaspete. Ridichile sunt legumele care ar trebui să fie prezente pe masa oricărui român în această perioadă, ele având extrem de multe beneficii.
După o iarnă lungă, primăvara este momentul perfect pentru a reveni la o alimentaţie sănătoasă, bazată pe multe fructe şi legume proaspete.
O legumă bogată în vitamina C, excelentă pentru dietă
O legumă care nu trebuie să lipsească acum de pe masa niciunui român este ridichea, o sursă excelentă de vitamina C, care poate fi folosită fără probleme în curele de slăbire, având foarte puţine calorii. Ce alte beneficii au ridichile?
Ridichile sunt bogate în vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi şi oferă organismului protecţie împotriva răcelilor de sezon. Această vitamină previne îmbătrânirea prematură a celulelor, dar are un rol important şi în producerea colagenului, o proteină care asigură elasticitate pielii şi vaselor de sânge, protejând astfel de apariţia ridurilor.
Ridichile conţin multe alte vitamine şi minerale
Ridichile mai conţin şi vitaminele B6 şi K, precum şi potasiu, acid folic, niacină, riboflavină, zinc, magneziu, calciu, fosfor, cupru, mangan şi sodiu, minerale care asigură buna funcţionare a organismului.
Medicina tradiţională chineză atribuie o serie de virtuţi terapeutice ridichilor. Ele ameliorează febra, durerile în gât, afecţiunile bilei şi inflamaţiile din corp.
Aceste legume au şi un conţinut mare de fibre, care ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos şi previn tulburările digestive. În plus, ridichile ar putea avea un rol în reducerea nivelului de colesterol, potrivit csid.ro.
Nu arunca frunzele de ridichi!
Gospodinele nu trebuie să se grăbească să arunce frunzele de la ridichi. Acestea pot fi adăugate în salate şi stimulează producţia de bilă şi ajută la eliminarea toxinelor din ficat.
Sucul de ridichi preveni ulcerul gastric, graţie protecţiei pe care o oferă mucoasei stomacului.
Consumul de ridichi poate preveni modificările celulare care favorizează instalarea cancerului, în special cel de colon, la fel ca majoritatea legumelor crucifere (broccoli, varza kale, conopida, varza, napii etc.). Legumele crucifere conţin compuşi care, în combinaţie cu apa, ajută organismul să elimine toxinele care cauzează cancer şi previn dezvoltarea celulelor canceroase, arată specialiştii Institutului Linus Pauling din Oregon, Statele Unite.
Datorită unei proteine numite RsAFP2, ridichile prezintă şi proprietăţi antimicotice. Unele studii arată că această proteină ar duce la distrugerea ciupercilor care cauzează candidoza. În plus, este posibil ca ridichile să aibă un efect benefic şi asupra sistemului reproducător, ferindu-le pe femei de diverse afecţiuni ginecologice şi îmbunătăţind astfel fertilitatea.
Cine nu trebuie să consume ridichi?
Există şi persoane care trebuie să fie atente la consumul de ridichi. Cei care suferă de tiroidă nu trebuie să consume ridichi în exces, deoarece pot apărea dezechilibre hormonale care agravează boala.
Alte persoane vizate sunt cele care au pietre la vezica urinară. Aceşti oameni trebuie să ceară sfatul medicului înainte să consume ridichi.